Urfa’da aileler 43 bin lirayı aşan yoksulluk sınırı nedeniyle çocuklarının beslenmesine yemek ve ceplerine harçlık koyamazken, öğrenciler karınlarını doyurmak için kendi yöntemlerini geliştiriyor. Ailelerinin okula aç göndermek zorunda kaldığı öğrencilerden her gün yeni bir açlık hikâyesi duyuluyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın pilot olarak başlatması beklenen “okullarda ücretsiz yemek” projesi rafa kaldırılınca Urfa’da binlerce aç öğrenci de karınlarını doyurmak için kendilerine göre çözümler üretmeye başladı. Özellikle pandemi süreci ve ardından yükselen enflasyonun okul kantinlerine kadar yansıması sonucu artan fiyatlardan öğrenciler de veliler de şikâyetçi.
OKULDA ÇOĞU GÜNLER AÇ KALIYORUM
Konuya ilişkin Haşim Kayar adında ki bir öğrenci, “Okulla giderken karnımızı doyuramıyoruz. Annem cebime harçlık koyuyor ama yetmiyor. Bir tost almaya kalksam pahalı diye yanında içecek alamıyorum. Okul kantinlerinde fiyatlar çok fahiş. Her zaman yarı aç yarı tok bir şekildeyiz” dedi.
Okulda kendisine hiç aç kaldınız mı sorusuna ise gözyaşları içinde cevap veren Kayar, “Evet çoğu günler aç kaldığım oluyor” yanıtını verdi.
BU PARAYI NERDEN GETİRELİM?
Okula giden dört tane torununun olduğunu söyleyen Mehmet Yaşar Yeğen, “Onları okula gönderirken inanın cebine harçlık koyamıyoruz. Anneleri evde beslenme çantalarına sadece birkaç zeytin ile bir parça ekmek ancak koyabiliyorlar. Okul servis ücretleri 1000 TL bu parayı nerden getirelim! Dedeleri olarak bir nebze olsun torunlarımın eğitimi anlamında kendilerine bende destek olmak istiyorum fakat yok ki destek çıkayım. Gidişat zor, Allah hepimizin yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı.
CEBİMDE Kİ HARÇLIK KANTİN FİYATLARINA YETMİYOR
Cebinde ki okul harçlığının kantin fiyatlarına bile yetmediğini söyleyen Enes Turmak, “Bu konuda ailemizden destek geliyor fakat bunun yanında bizim de çalışmamız gerekiyor. Yoksa okulda, ders sıralarında açız” şeklinde konuştu.
BİR TOSTUN FİYATI NERDEN BAKARSANIZ 50 LİRA
Mevcut ekonomide cebinde ki okul harçlığının kendisine yetmediğini savunan bir diğer öğrencilerden Mehmet Binici, “Bir elbise almaya kalkışsam en az 1000 lira ödemem lazım. Okulda kantinde karnımı doyurma çalışsam bir tostun fiyatı nerden bakarsanız 50 lirayı buluyor. Bu durumdan bir öğrenci olarak çok şikayetçiyiz” diye konuştu.
ÇALIŞMASAK OKULDA AÇIZ
Çalışmasak okulda açız diyen, “Okul kantinlerinde fiyatlar çok pahalı. Mesela bir tostun fiyatı 40, çayın fiyatı ise 15 lira. Dolayısıyla ailemiz cebimize harçlık koysa bile karnımızı doyurmaya yetmiyor. Dolayısıyla çalışmak zorundayım. Çalışmasam okula gidemem, gidersem de aç kalırım” sözlerini kaydetti.
EN UCUZ YURT FİYATI 7 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Fırat adında 55 yaşında ki bir veli de, “Bu yıl Ankara’da üniversiteyi kazanan bir kızım var. Biraz önce telefonla onunla konuşuyordum. Ne yazık ki yurt sorununa halen bir çözüm bulmuş değiller. Hükümet tamamen öğrencileri özel yurtlara mahkum etmiş. Şu an Ankara’da en ucuz yurt fiyatı 7 bin liradan başlıyor. Ve öğrencilere bir yıllık sözleşme imzalatıp bunun yanında ev bulup çıksalar dahi yüzde 50’sini peşin ödemek zorundalar. Buna da Gençlik Spor İl Müdürü bu yetkiyi vermiş. Bu tamamen bir soygun düzeni. Eğer bu parayı ödeyemesem inanın ki çocuğumu mecburen eğitiminden alı koymak zorunda kalacağım” açıklamalarına yer verdi.
Okulda "hiç aç kaldınız mı? Sorusuna ağlayarak cevap verdi
Birçok gelişmiş ülke okullarda ücretsiz yemek verirken, Türkiye’de rafa kaldırılan proje nedeniyle birçok ilde olduğu gibi Urfa’da da her 3 çocuktan 1’i okula aç gidiyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: