Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, aşının yalnızca bireysel koruma sağlamakla kalmayıp, toplum sağlığını güçlendiren en etkili müdahalelerden biri olduğunu vurgulayarak, bağışıklama sayesinde milyonlarca insanın hayatının kurtarıldığını söyledi. Damkacı, aşılama çalışmalarının sağlıkla ilgili kazanımların yanı sıra ekonomik ve sosyal faydalar sunduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti.
"DSÖ’nün bu yılki temasının ‘Herkes İçin Aşılama, İnsanlık İçin Mümkün’ olarak belirlendiğini’ hatırlattı. Aşı haftasının, bağışıklamanın sağladığı başarıları kutlamak ve rutin aşılama çalışmalarını güçlendirmek adına önemli bir fırsat. Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’ne eklenen 6 bileşenli karma aşının Nisan ayında uygulanmaya başlandı. Ayrıca, gebelik döneminde uygulanan tetanos ve difteri aşılarının, asellüler boğmaca bileşeni eklenerek TDAB şeklinde güncellendiğini ve her gebelikte bir doz şeklinde uygulanmasının planlanıyor. 1974 yılında başlatılan ve Türkiye’de 1981’den bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın çocukları hayat kurtaran aşılara eşit erişim sağlama amaçlanıyor. GBP kapsamında Türkiye’de çocukluk döneminde ‘13 hastalığa karşı’ aşılama yapılırken, yürütülen sistematik aşılama programlarının bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde büyük rol oyuyor. Türkiye’nin 2009 itibariyle yenidoğan tetanosunu elimine eden ülkeler arasına girerken, son difteri vakasının 2011’de görüldüğünü ve kızamık vaka sayılarında büyük düşüş yaşandı."
Aşının toplum sağlığı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurgulayan Damkacı, ebeveynlerin çocuklarını aşılatmasının en önemli sorumluluklarından biri olduğunu ifade ederek, bağışıklamanın yalnızca bireysel değil, toplumsal bir koruma sağladığını belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: