Pamuk fiyatları hızla geriliyor. Yılbaşında kilogramı 25-26 liraya kadar yükselen pamuk fiyatları uluslararası piyasalarda yaşanan gerilemenin de etkisiyle hızla düştü. Şanlıurfa’da fiyatlar önceki gün 12 lirayı gördü. Geçen yıl 7-8 lira olan gübrenin 18 liraya, 7-8 lira olan mazotun 27 liraya çıktığını, ilaç fiyatlarının 3-4 kat arttığını kaydeden Urfalı pamuk üreticileri, pamuk fiyatlarının ocak ayının yarısı düzeyine inmesinin kendilerini perişan ettiğini idile getiriyorlar.
Çiftçi o kadar mağdur hale geldi ki maliyetlerini karşılayamadı. Bankadan kredi kullananlar ödeyemiyor. Yeni kredi de alamıyorlar. Birçok çiftçi hasat mevsiminde tefecinin eline düştü.
ÇİFTÇİ SAYISI DA MAHSUL DE AZALIYOR
CHP İl Başkanı Ferhat Karadağ, çiftçinin sıkıntılarını sosyal medya hesabında sabitlediği şu tweetle gündeme getirdi: 'Pamuk, satış fiyatı nedeniyle, en çok Urfa çiftçisini mağdur etmiş durumda. Birçok Çiftçi artık pamuk ekmeyecek. Tarım'da, Çiftçi sayısı ve mahsul ekimi azalıyor. Ülkeyi ithalata mahkum ediyorlar!'
ChP'li Servet Gören ise çiftçinin artı mazotu nasıl aldığını anlatan bir fotoğraf paylaştı. Gören, '24.10.2021 de Pamuk eken çiftçi kardeşlerimiz büyük depolarla mazot alırken 24.10 2022 Pamuk eken çiftçi kardeşlerimizin son hali.. Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır.' ifadelerini kullandı.
MASRAFI DAHİ KARŞILAMIYOR
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda söz alarak çiftçinin problemlerini dile getirdi. Öcalan, 'Urfa, pamuk üretiminde birinci şehirdir. Şehrimizin çiftçileri pamuğun % 46’sını üretmektedir. Bu yıl pamuğun fiyatı, çiftçimizin masrafını karşılamıyor. Maalesef pamuk üreticisi çiftçi, tüccarın insafına bırakılmıştır. Çiftçiyi korumak temel görevlerimiz arasındadır. Çiftçi şu anda tüccar baronlarının eline düşmüş durumdadır.'' dedi. Öcalan, yöre çiftçisinin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi kendilerini rahatlatacak adımlar beklediğini söyledi.
ÇİFTÇİ TÜCCARIN İNSAFINA TERKEDİLDİ
İyi Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Fedai Çakmaklı, yöre üreticilerinin tüccarın insafına terkedildiğini anlatırken, 'Çukobirlik tarafından açıklanan Pamuk Fiyatı 21 TL. Fiyat açıklayan fakat alım yapmayan Çukobirlik emektar çiftçimizi Bir kaç tüccarın insiyatifine mahkum bırakıyor. Çiftçimiz yalvara yakara tüccara pamuğu 10, 12 liradan satmak zorunda kalıyor.!'' yorumunu yaptı.
Saadet Partisi (SP) Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz ise 'Karayazılı çiftçim' başlığı altında bir üreticinin hükümeti hedef alan sözlerinin yer aldığı videoyu paylaştı.
DESTEK EN AZ 3 TL OLMALI
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik de, pamuk destekleme priminin en az 3 liraya çıkarılmasını gerektiğini dile getirdi. 2023'te pamuk ekim alanlarının çok büyük oranda daralacağına dikkat çeken Melik, “Girdilerden dolayı en az 21 lira olması gereken pamuk şu anda yerlerde sürünüyor. Üretici ürettiği üründen kar etmezse niye eksin? Bir traktör bir milyon lira olmuş. Nasıl yeni yatırım yapacak. Çiftçi pamuk üretmeyince Türkiye ithalatçı olacak. Milyarlarca liralık pamuk ithal edeceğiz. İthalata ödenecek paralar çiftçiye verilirse dövizimiz bizde kalır. Devleti yönetenler bunları mutlaka hesaplamalıdır.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: