Şanlıurfa'da, fırsatçılık yaparak çiftçinin elindeki buğday ve arpayı düşük fiyattan almaya çalışan tüccar ve sanayicinin önüne geçmek adına Tarım ve Orman Bakanlığına dikkat çekici bir öneride bulunuldu.
Tarım yazarı ve Ziraat Mühendisi Faik Toy, çiftçinin yetiştirdiği buğday, arpa ve mercimeği satamadığını, piyasadaki tek alıcının TMO ve TMO’nun da tek alıcı olmasından dolayı randevu sisteminde büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti ve çözüm olarak sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:
ÇİFTÇİYİ BU MAĞDURİYETTEN KURTARMAK MÜMKÜN
“Maalesef sektör sanayicisi bu durumu fırsat olarak görüyor, çiftçinin ürününü yok pahasına almaya çalışıyor. Birçok çiftçinin banka borcu söz konusu. Kredi sicili bozulmasın diye ürününü piyasaya çok düşük fiyatla satmak zorunda kalıyor. Bu fırsatçılığın önüne geçmek ve çiftçiyi mağduriyetten kurtarmak için TMO ve Tarım Bakanlığına önerim var.
İndirimli buğday ve arpa satışının sadece çiftçiden TMO alım fiyatına denk fiyatla ürün alan fabrikalara çiftçiden aldıkları tonaja göre yapılacağı, çiftçiden düşük fiyatla ürün alan fabrikalara ise indirimli ürün satılmayacağı açıklansın.. Bu açıklama yapılırsa serbest piyasa fiyatları TMO alım fiyatına çıkmış olur, bu yetmezse ithalat gümrük vergileri iki katına çıkarılsın.
Fırsatçılığın tek sebebi ‘nasıl olsa TMO bize indirimli buğday ve arpa verecek’ diye pusuya yatan sanayicidir. Bu oyun bozulmadan çiftçi mağduriyetten kurtulmaz.
Diğer yandan TMO’nun kırmızı mercimek alım fiyatını açıklamamasından dolayı büyük bir sıkıntı yaşanmaktadır. Çiftçi kırmızı mercimeği 2021 Aralık ayında sattığı fiyatın bile altındaki fiyatla satmaya mecbur kalmaktadır. TMO mercimek alım fiyatını acil bir şekilde açıklamalı, çiftçiyi fırsatçılardan kurtarmalıdır, yetmezse mercimek ithalatına kısıtlama getirmelidir”
'TÜCCARIN İŞTAHI KABARDI' DİYEN İPAR, ÇAĞRISINI YENİLEDİ
Öte yandan Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, TMO'ya yaptığı çağrısı sosyal medya hesabından yeniledi: ''TMO, alım yaptığı ürün bedeli ödemelerini bir ayda yapması tüccarın iştahını kabartıp piyasadaki süreyi de 2 aya çıkarmıştır. TMO’nun ödemeleri 15 güne çekmesi piyasada hem canlılık hem de çiftçinin ürününün değer kazanmasına vesile olacaktır''