Şanlıurfa’nın en önemli tarım ürünlerinden olan isotun zahmetli süreci start aldı..
‘İsotlar, hale ulaşmaya başladı’
Tadı ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin olmazsa olmazı pul biber, kavurucu sıcakta zahmetli bir sürecin ardından tezgâhlardaki yerini almaya başladı.
GAP ile birlikte sulu tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa’da ilkbaharda ekilen, bakım ve sulamanın ardından hasat edilmeye başlanan kırmızı renkteki biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. İsot üreticileri tarafından pazarlardan veya tarlalardan satın alınan biberler, çalışan kadınlar tarafından yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor.
‘Aile bütçesine katkı sağlıyor’
Daha sonra özel makinelerden geçirilen biberler yere serilen bezlerin üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüşüyor. Kentte zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak hava altında çalışan işçiler, aile bütçelerine katkı sağlıyor.
‘Hasat sezonuna başladık’
İsot üreticisi Ali Kemal Yılmaz, uzun bir zahmetin ardından yetiştirdiğimiz biberleri tarlalardan toplamaya başladıklarını ifade etti. Yılmaz, şunları söyledi:”Çok şükür, zahmetli bir sürecin ardından biberlerimizi hasat etmeye başladık. Bundan sonra hasat ettiğimiz biberleri temizleyip damlara sereceğiz. Daha sonra biberler kuruduktan sonra pul biber haline getireceğiz. İnşallah istediğimiz gibi gider. Taleplere yetişemeyiz. Hayırlı olsun yine sezon.”
Yorumlar
Kalan Karakter: