Tarihi ören yeri ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yılını 'Göbeklitepe Yılı' ilan etmişti. 2019'un ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesiyle aynı yıl 412 bin 378 kişiyi ağırlayarak önemli bir ziyaretçi sayısına ulaşmıştı.
Göbeklitepe, 2021'de 567 bin 453 kişiyi ağırlayarak 4 yılın en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Tarihi ören yeri, 2022 yılında ise 850 bin misafire ev sahipliği yaparak ziyaretçi rekoru kırdı.
Göbeklitepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Urfa’nın 18 km kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesine bağlı Örencik Köyü yakınlarında yer alan Neolitik bir arkeolojik sit alanı oluşturuyor.
MÖ 9600–9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısını oluşturuyor. Bazı popüler kaynaklarda "tarihin sıfır noktası" nitelendirmesiyle de anılırken yapıt, dünyanın bilinen en eski megalitleri olan taş sütunlarla, bir dizi büyük dairesel yapıdan oluşmakta.
Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a ait olduğu düşünülen bu yapıda T biçimindeki 10-12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları ise taş duvarlarla örülmüş durumda bulunuyor.
Yapının merkezinde daha yüksek boyda olan iki dikilitaş, karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, eller ve kollar, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartılarak veya oyularak betimlenmiş durumda. Bölgede yapılan kazılarda çıkartılan bazı heykel ve taşlar, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmekte.
Söz konusu motifler, yer yer bir süsleme olmayacak kadar yoğun olarak kullanılmış durumda. Hayvan motiflerinde boğa, yaban domuzu, tilki, yılan, yaban ördeği ve akbaba en sık görülen motiflerden oluşuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: