Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Taş Tepeler arasında yer alan Viranşehir yakınlarındaki Sefertepe ve Karahantepe bölgesinde incelemelerde bulundu, kazı çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
Vali Şıldak, Sefertepe incelemelerine ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul ile birlikte kazı çalışmalarını yerinde incelediklerini belirtirken; ''Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Hava Yollarının destekleriyle toplam 10 alanda kazı çalışmasına ev sahipliği yapan Taş Tepeler Projesi güçlü ekibiyle, tecrübeli ve istekli ekibiyle dünya tarihine ışık tutan yeni gelişmeleri ortaya koymaya devam edecektir'' yorumunu yaptı.
Vali Şıldak'a, Viranşehir Kaymakamı Kemal Ülkü, Sefertepe Kazı Başkanı Doç.Dr. Emre Güldoğan ve akademisyenler eşlik etti.
SEFERTEPE
Viranşehir ilçesine bağlı Eski Kale mahalle mezrası (Hırbe Reş) Kara Harabe'de yer alan Sefertepe'de kazı çalışmaları 2021 yılı Mayıs ayında başlamıştı.
Dünyanın en eski medeniyetinin yaşandığı neolitik yerleşim yerlerinden biri olan Sefertepe'de; çeşitli heykeller, öğütme taşları, süs için kullanıldığı düşünülen taş boncuklar, T steli ceylan, geyik, tavşan, köpek ve domuz kemikleri, iki farklı insana ait vücut kemikleri bulunmuştu.
Çalışmalar sayesinde; Kuzey Mezopotamya'da yaşayan insanların kültürleri, sosyal yaşamları ve ölü gömme gelenekleri aydınlatılmış olacak.
Seramiksiz Neolitik Döneme (M.Ö 10 bin - 7 bin yılları) tarihlenen Sefertepe yerleşimde "T'' şeklinde stellerin Gobeklitepe'ye eş değer zamanında yapıldığı düşünülüyor.
İnsanlık tarihinde, besin üretimi yanında ilk yerleşik toplumların kurulması ile başlayan dönem Neolitik Çağ adıyla anılmaktadır. Çağın başlangıcında besin üreticiliğinin bilinmesine karşın pişmiş toprak kapların daha yapılmadığı, bunların yerine sepet, tahta ya da taştan kapların kullanıldığı ilk evre, Akeramik (seramiksiz) Neolitik olarak adlandırılıyor.
KARAHANTEPE
Urfa kent merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı içinde bulunan Karahantepe'de arkeolojik kazı çalışmaları 2017'den beri devam ediyor.
Kazı çalışmaları sonucu 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli, bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmiş halde bulundu.
Kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin vurgulandığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu alanda, duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklar da 2023'ün keşifleri arasında yer aldı.
Göbeklitepe, Sefertepe ve Karahantepe başta olmak üzere 'Taş Tepeler'de kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan bulgular bu yıl Kasım ayında ilimizde gerçekleştirilecek Dünya Neolitik Kongresi'nde de özel olarak ele alınacak. Bilimsel sonuçların dünyada oldukça ses getireceği vurgulanıyor
Yorumlar
Kalan Karakter: