İ1 Temmuz itibariyle 2022 yılı cirosu 3 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler e-fatura düzenlemek zorunda. Ciroları itibarıyla bakıldığında ise özellikle KOBİ niteliğindeki işletmelerin uygulama kapsamına gireceği görülüyor. Ancak çoğu işletme uygulamaya hazır değil.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre, 2022 yılı veya müteakip hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan işletmelerin yanı sıra online satış yaparak 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde eden girişimcilerin de e-faturaya geçişi 1 Temmuz 2023 itibarıyla zorunlu hale geliyor.
E-fatura uygulamasının resmi olarak başlamasıyla birlikte, işletmelerin mali işlemlerinde önemli değişiklikler yaşanması bekleniyor. Bu yeni düzenleme, daha önce kağıt üzerinde düzenlenen faturaların elektronik ortamda oluşturulmasını zorunlu kılıyor.
MÜCBİR SEBEBİ OLMAYANLAR CEZAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK
1 Temmuz itibari ile e-fatura uygulamasına yeni mükellef gruplarının dahil olmaya başlayacağını anlatan Şanlıurfa Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Karadağ, 2022 yılı cirosu 3 milyon TL ve üzerinde olan mükelleflerin 1 Temmuz’a kadar elektronik fatura oluşturabilmeleri için elektronik imza ve mali mühürlerini temin etmeleri gerektiği uyarısını yaptı. Bu süreçte herhangi bir sıkıntıya maruz kalmamak için e-imza ve mali mühürlerin şimdiden temin edilmesini öneren Karadağ, şu uyarıyı yaptı: “Gerek Gelir İdaresi Başkanlığının portalı üzerinden, gerekse de son yıllarda mobil ve web üzerinden işletmelerin ihtiyaçlarına uygun yazılımları sunan özel entegratör kuruluşların e-fatura oluşturma ara yüzleri üzerinden belgelerin oluşturulması gerekiyor. E-fatura olması gerektiği halde zorunlu veya mücbir bir sebep olmaksızın kağıt ortamda düzenlenmiş olan bir fatura için yüklü bir miktarda özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalınabilir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: