Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Urfa’da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye başladı. Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen ilerden biri olan Urfa'da rekor kırıldı ve termometreler 52 dereceyi gördü. Kent genelinde park ve bahçeler adeta boş kalırken kentte son günlerde etkili olan sıcak hava sokağa çıkmak zorunda olan vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Aşırı sıcak ve nemli havaların özellikle kalp, damar, hipertansiyon ve kalp yetmezliği sorunu olan kişiler için risk taşıdığına dikkat çeken uzmanlar ise, zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyor.
Sıcak havada dışarı çıkılması durumunda vatandaşların bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Günde en az 2, 2 buçuk litre su tüketilmesi gerekmektedir. Mümkünse mineralli su, sebze ve meyve tüketmemiz lazım. Kafein içeren içeceklerden, alkolden uzak durulması kaçınılması lazım. Çok şekerli ağır yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan kaçınmamız gerekmektedir. Hele ki kronik hastalığı olanlar, 5 yaş altı çocuklar, idrar söktürücü ve tansiyon ilacı kullanan vatandaşlarımızın bu kurallara daha fazla riayet etmesi gerekmektedir. Bu noktada en önemli husus sıcaktan korunmak olacaktır. Normal şartlarda 37 derece olan vücut sıcaklığımız dış ortamdaki ani sıcaklık değişimlerine karşı bu sıcaklığı korumak birtakım mekanizmalar geliştirmektedir. Bu mekanizmalardan başlıcası terleme olup, çok sıcak havaya neminde eklendiği durumlarda terleme giderek yavaşlamaktadır. Bulunduğumuz ortamın iyi havalandırılması, kıyafetlerimizin buna uygun olması, dışarıda çalışmak zorundaysak eğer bu dışarıda çalıştığımız koşulların optimize edilmesi, üzerimizdeki kıyafet ya da gölgelik bir alan oluşturmak suretiyle kaybedilen sıvının bol su ve mineralli sıvılarla vücuda kazandırılması gerekmektedir. Bunlara dikkat edilmediği takdirde sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması gibi hastalıklar ortaya çıkabileceği gibi mevcut hastalıkların alevlenmesi ya da ağırlaşması söz konusu olabilir. Sıcak yorgunluğu dediğimiz aşırı sıcağa maruz kalmakla yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı gibi semptomlarla süren bir hastalıktır. Sıcak çarpması vücudun 40 derecenin üzerinde kalması durumunda belli bir süre bitkinlik ve uyku hali gibi daha ağır semptomlarla gösteren bir hastalık durumudur. Böyle durumlarda mutlaka hastaneye başvurulması gerekmektedir. Kaybedilen sıvının yerine konması ve diğer tedavilerin uygulanması gerekmektedir" ifadelerini kullandılar.
Urfa’da termometreler 52 dereceyi gördü
Yaz sıcakları ülkemizde etkisini göstermeye devam ederken Urfa’da termometreler 52 dereceyi gösterdi.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: