Rapora göre son 10 yılda çocuk işçi ölümlerinin en fazla yaşandığı şehir Urfa oldu. 10 yılda 49 çocuk işçinin öldüğü Urfa'yı 40 çocuk işçi ölümüyle Antep izlerken, Adana ve İstanbul'da 33'er çocuk işçi öldü. Raporda, 'diğer şehirlerde ölen mevsimlik çocuk işçilerde de memleket olarak ilk sırada Urfalıların olduğu' vurgulandı.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİNDE ANA MERKEZ URFA
Raporu Artı Gerçek'e değerlendiren İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır, neredeyse beş ölümden üçünün tarım işçiliğinde yaşandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Raporda aylara göre ölümlere dikkat ederseniz, çocuk ölümleri mayıs ve eylül arası çok büyük bir artış gösteriyor. Nisan sonu ya da mayıs sonu mevsimlik tarım işçisi çocuklar okulu bırakıp, aileleriyle beraber yollara düşüyorlar. Dönüşleri de okullar açıldıktan bir ay kadar sonrasına sarkıyor genelde. Ana ölümler zaten temmuz ve ağustosta zirve yapıyor. Mevsimlik tarım işçisi çocukların sayısını tam olarak vermek zor ama mevsimlik tarım işçiliğine gidenler hep yaşlılar, kadınlar ve çocuklar oluyor. Mevsimlik tarım işçiliğinin temeli kadın ve çocuk emeğine dayanıyor. Genç erkekler daha çok güce dayalı işlerde çalışıyorlar. Dikkat ederseniz kapalı kasa traktörlerde savrulup ölenler hep ya 18 yaş altı ya da 50-60 yaş üstü oluyor. Mevsimlik tarım işçiliğinde ise ana merkez Urfa."
URFA'DA YOĞUN BİR YOKSULLUK VAR
Çocuk işçi ölümlerinin en temel nedeninin yoksulluk olduğunu vurgulayan Çakır, "Urfa'da yoğun bir yoksulluk var. Bu yoksulluğu engelleyemezseniz, insanlar yaşamak için çalışmak zorundalar. Özellikle mevsimlik tarım işçileri için bulundukları yerde çalışma imkânı pek yok. Gittikleri yerlerde de güvenlik yok. Evet, tren yolculuğu yapılması ya da barınmaya dair yönetmelikler var ama hiçbiri uygulanmıyor. Televizyonda iki tane çadır kent gösteriyorlar, 'işçiler barınıyor, çocuklar oyun oynuyor' diyorlar ama öyle bir şey yok. Bizim tarım işçisi çocuklarımız yıkanamadığı ya da 50 derece sıcakta çalıştıkları için su kanallarına ve derelere girerek boğuluyorlar “dedi.
BARAJ GAZETESİ