Şanlıurfa'da ulaşımın rahatlatılması, trafik güvenliğinin sağlanması adına bir çok projeye ihtiyaç var. Yatırım programında yer alan bazı projeler ise ödenek yetersizliği veya başka nedenlerle beklemede. Bunlar arasında ölüm yolu olarak nitelendirilen 30 kilometrelik Urfa OSB-Suruç yolunun bölünmüş yola dönüştürülmesi, Akçakale Yonca Kavşağı, Balıkayağı kavşağı projesi ve 13,6 kilometrelik Viranşehir Çevre yolu projesi de var.
Urfalı eğitimci Mehmet Şahinalp'e göre, ulaşım projelerinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi ilimizde Karayolları Bölge Müdürlüğünün kurulmasına bağlı.
Bu konudaki düşüncelerini zaman zaman sosyal medya hesabında gündeme getiren Şahinalp son olarak Karayolları Genel Müdürlüğüne bir dilekçeyle başvurdu.
Şahinalp, Karayolları Bölge Müdürlüğü talebinin gerekçesini şu sözlerle anlattı:
''Güneydoğu'nun parlayan yıldızı konumunda olan Şanlıurfa ilimiz 19.242 km2 yüz ölçüme, 2 milyon 170 bin 110 nüfusa (2022 verileri) ve 13 ilçeye sahiptir.
Şanlıurfa ilimiz Karayolları Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatını oluşturan Diyarbakır 9. Bölge Müdürlüğüne, 91. Şube Şefliği (Şanlıurfa) ve 96. Şube Şefliği (Siverek) olarak bağlıdır.
Bölge Müdürlüğünün Diyarbakır'da olması nedeniyle Şanlıurfa ilimizde köprülü kavşak, çevre yolu ve bölünmüş yol projeleri hızlı ve zamanında ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hayata geçirilememektedir.
Şanlıurfa ilimizin geniş bir coğrafya (19.242 kilometrekare) ve yol ağına (146 km Otoyol, 562 km. devlet yolu, 663 km il yolu olmak üzere toplam 1871 km) sahip olması bunda etkili olmuştur.
Bölge Müdürlüğü daha çok Diyarbakır İl Merkezi ve ilçelerdeki projelere ağırlık vermektedir. Basın ve medya kuruluşlarından aldığımız bilgilere göre, Karayolları Diyarbakır'a 12 köprülü kavşak için (Seyrantepe, Kantar, Hal 1, Hal 2, Otogar vb) 1 milyar lira kaynak ayırdı.
Bu örnekten de anlaşılacağı üzere Karayolları Genel Müdürlüğünün İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Konya ve Trabzon'a verdiği önemin aynısını Şanlıurfa ilimize göstermediğine üzülerek şahit olmaktayım.
Şanlıurfa il merkezi ve 13 ilçesinde (Siverek, Viranşehir, Birecik, Hilvan vb. trafiği rahatlatmak ve minimize etmek amacıyla ilk etapta 2050 yılına kadar ihtiyaç duyduğu Köprülü kavşak, Katlı kavşak, Otoyol, Bölünmüş yol, Viyadük.. vb. ihtiyaçların zamanında hızlı bir şekilde ihtiyaca cevap verebilen projelerin hazırlanması ve hayata geçirilmesi Şanlıurfa ilimizde Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün kurulmasına bağlıdır.
Türkiye'nin en uzun Karayoluna sahip (146 km Otoyol, 562 km devlet yolu, 663 km il yolu olmak üzere toplamda 1871 km) olan aynı zamanda Türkiye'nin 8'inci Büyük şehri konumundaki Şanlıurfa ilimizin Şube Şefliğiyle yönetilmesini doğru bulmuyorum. Artık Diyarbakır'dan ayrılmak istiyoruz.
Bu nedenle Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ilimizde Şanlıurfa 19. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün kurulmasını aciliyet, hususiyet ve katiyetle talep ediyorum. ''