Urfa'nın göbeğinde bulunan tarihi Millet Hanı neredeyse yarım asırdır kurtarılmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyor.
Urfa Çalışma Grubu'nun sosyal medya hesabından Millet Hanı'nın durumu; ''Uzun yıllardır kullanılmayan, unutulmaya yüz tutan Türkiye'nin en büyük hanlarından biri. Millet Hanı ve Askeri Kışla.'' şeklindeki ifadelerle anımsatıldı.
17 bin metrekarelik alanıyla Topkapı Sarayı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük tarihi yapısı olma özelliğine sahip olan Millet Hanı için 2009'da kurtulma umudu doğdu. Yap-İşlet-Devret modelli restorasyon işi Vali Yusuf Yavaşcan döneminde Yap-İşlet-Devret modeliyle 99 yıllığına Atlas Holding-DNR ortaklığına verildi. Çalışmalar 15 Temmuz 2016'da FETÖ üyelerinin darbe girişimi sonrasında ilgili firma mali sıkıntılar yaşayınca çalışmalar durdu. İlgili ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmeyince konu yargıya taşındı.
Son olarak geçen 2022 yılı ortalarında Mahkemenin firma lehine karar verdiği, Milli Emlak Müdürlüğü'nün bu karara itiraz ettiği öğrenilmişti.
Millet Hanı’nda çalışmaların tekrar ne zaman başlayacağı belirsiz.
PROJE, 7 VALİ ESKİTTİ
Önce Müze sonra, 5 yıldızlı 302 yataklı Otel olarak düşünülen restorasyon projesi bu güne kadar Yusuf Yavaşcan, Nuri Okutan, Celalettin Güvenç, İzzettin Küçük, Güngör Azim Tuna, Abdullah Erin ve Salih Ayhan olmak üzere 7 Vali eskitti.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak'ın Millet Hanı'na sahip çıkması isteniyor.
OTEL PROJESİ NELERİ KAPSIYOR?
Restorasyon projesine göre, Kuzey kısmı otel, güney kısmı çarşı olacak. İki avlu arasındaki 3 metreden fazla kot farkını ortadan kaldırmak için kazı çalışması yapıldı. Otel tarafında havuz da planlanıyor. Çarşı kısmı ise betonla doldurularak servis alanına dönüştürülecek. Güneybatı köşesindeki giriş kapısının üzerine, orijinalindekinin aynısı aslan kabartmaları yapılacak ve daha önce sökülüp müzeye kaldırılan tarihi kitabe getirilip yerine monte edilecek.
MİLLET HANI HAKKINDA
Karakoyun Deresinin kuzey kenarında, Samsat Köprüsü ile Hacı Kamil Köprüsü arasında Atatürk Mahallesi sınırlarında bulunan Millet Hanı, Osmanlı döneminde Urfa'ya inşa edilmiş Türkiye'nin en büyük hanlarından biri olarak nitelendiriliyor. Eski fotoğraflarda 2 katlı olduğu görülen ancak zamanla 2'nci katı tamamen yıkılan han, uzun yıllar Ermeni yetimlerin toplandığı yurt, 1950'li yıllardan itibaren askeri kışla, 1980'li yıllarda Urfa Belediyesi tarafından odun pazarı ve marangozhane olarak kullanıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: