Tarihi çarşılarda asırlardır babadan oğula geçen Urfa’nın el sanatlarını sürdüren ustalardan Necdet Şansal Çarşısı önemli açıklamalarda bulundu. Urfa’nın asırlık tarihi çarşıları yavaş yavaş özelliğini kaybettiğini belirten Necdet Şansal, Tarihi Urfa Çarşılarını yeniden canlandırmak için yetkililere çağrıda bulundu.
Tarihi Urfa Çarşısının içinde bulunduğu acınası durumuyla ilgili konuşurken derin bir ah çeken Şansal, “Ben Halil Şansal, bu tarihi çarşıda 55 yılık esnafım. Yani çekirdekten yetişme bir esnafım. 12 yaşımdan beridir bu sektörün içindeyim. Babamın mesleği. Urfa’da yalnızca bir halıcı pazarcı bu tarihi çarşımızdır. Başka bir yerde de halıcı yoktur. Şimdi tamamıyla mu meslek öldü” dedi.
BURADA ESKİDEN KALABALIKTAN KİMSE GEÇEMEZDİ
Konuşmalarına yutkunarak devam eden Şansal, “Burada eskiden kalabalıktan kimse geçemezdi. Bu çarşıda o kadar ki alışveriş vardı. Şimdi ne gelen ne giden… Bende buna anlam veremiyorum artık. Böyle bir tarihi çarşı merkezi yerde siftah yok. Ben böyle bir şeyi hayatımda görmedim. Baştakilerine de sesleniyorum ne bir destek var, ne bir tanıtımı var buranın. Böyle olmaz yani. Günden güne kötüye gidiyor. Gördüğünüz bu eşyalar el emeği göz nuru eşyalardır. Bugün turistlere hitap eden eşyalarımız var. Ne yazık ki ne yerli ne de yabancı turist var. Esnaf zor durumda. 3,4 senedir bizim meslek tamamıyla öldü” ifadelerini kullandı.
BU ASLINDA HİÇ İYİ BİR GİDİŞAT DEĞİL
Urfa’da kilim dokuyan ustaların kalmadığına değinen Şansal, “Sadece Urfa değil, Türkiye genelinde de çok az kilim dokuyan ustalar kaldı. Bu güzelim meslek yavaş yavaş tarihe karışıyor. Bir an önce mu mesleğe sahip çıkalım. Bu aslında hiç iyi bir gidişat değil. Millete alım gücümü kalmadı artık bende anlam veremiyorum” sözlerini kaydetti.
URFA’NIN GÖZ BEBEĞİ BU TARİHİ HALICI ÇARŞIMIZDI
15 günde bir ancak bir kilim satabildiklerini söyleyen Şansal, “Bundan 5,6 sene evvel guruplar gelirdi. Yerli turistler gelirdi, bayağı hediyelik ürün alanlar oluyordu. Yani işlerimiz güzeldi. Şimdi aksine işlerimiz bıçak gibi kesildi. Yaşım 70, o zaman Urfa nüfusunun 65 bin olduğunu hatırlarım. O zamanlar Urfa’nın göz bebeği bu tarihi halıcı çarşımızdı. Şimdi ise baktığımızda bu çarşımızdan insan geçmiyor. Eskiden insanlar buradan sel gibi geçerdi. Yani Güneydoğu’nun en işlek caddesi şimdilerde tek bir insanın dahi geçip de alışveriş yapmadığı çarşısı oldu. Düşünsenize bugün Urfa’nın nüfusu iki milyon bu çarşıdan gelip geçen yok” diyerek sözlerini noktaladı.
“Tarihi çarşılarımız tarihe karışıyor”
Mezopotamya topraklarının Kadim Kenti Urfa’da bulunan Tarihi çarşıları yavaş yavaş tarihe karışıyor. Kentin tarihinde önemli simge çarşılarında bulunan ve asırlardır el emeği alın teri döken el sanatları ustaları tarihi çarşıların yaşatılmasını istiyor.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: