Diyarbakır’ın yöresel tatları arasında özel bir yere sahip olan lebzuniye, kentte halkın yaklaşık yüzde 20’si tarafından tüketilen, besleyici ve doğal bir şekerleme türü olarak biliyor. Özellikle Diyarbakır bademleri ile yapılan lebzuniye, yörenin kendine özgü lezzetlerinden biri.
2021 yılında coğrafi işaret alarak tescillenen lebzuniye, sadece tadıyla değil, taşıdığı kültürel değerle de dikkat çekiyor.
LEBZUNİYE TARİFİ
Geçmişte özellikle düğünlerde ikramlık olarak dağıtılan bu hafif tatlı, hem nostaljik hem de sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor, işte tarifi:
Bademleri sıcak suya koyarak bir taşım kaynatın.
Ateşten alınan bademlerin üzerine soğuk su ilave ederek kabuklarını soyun.
Ağarttığınız bademleri iyice kuruttuktan sonra havanda dövün veya robotta çekin.
Diğer taraftan toz şekeri öğütüp pudra şekeri haline getirin.
Öğüttüğünüz şekeri bademlere ilave edip yağı çıkıncaya kadar birlikte iyice dövün.
Azar azar su ilave ederek hamur gibi yoğurun.
Yoğurma esnasında isterseniz gül suyu, karanfil veya tarçın ile tatlandırın.
Yoğurduğunuz bademli karışımı düz bir yüzeye bir parmak kalınlığında açarak baklava dilimi veya dikdörtgen şeklinde kesin. Afiyet olsun...
Hafif tatlı türlerinden biri olmasından dolayı Şanlıurfa'nun 'Şıllık' tatlısuna rakip olarak görenler de var. Şıllık tatlısı 2017'de Şanlıurfa adına tescillenmişti.
ŞILLIK TATLISI TARİFİ
Hamur için 1 su bardağı su ve 1 su bardağı sütü kaseye dökün, 1 su bardağı unu da eleyip çırparak ekleyin.
İçerisine 1 tutam tuz ekleyip 1 yumurta kırın ve çırpmaya devam edin. Karışım homojen kıvama gelince krep yapar gibi 30 cmlik bir tavayı çok az tereyağı ile yağlayıp arkalı önlü pişirin. Soğuyunca iki tane hamuru yanyana koyun. İçine boziç ve kaymak ekleyin. Rulo yapıp dilimleyin. Şerbeti için 250 gr şekeri 125 ml suyla sos tenceresinde karıştırarak eritin. Şeker eriyip şerbet kaynamaya başladığında 1 çorba kaşığı tereyağı ekleyin. Kaynamaya başladığında 1-2 damla limon suyu sıkın, şerbetin üstünde biriken köpükleri alın ve sıcakken tatlının üzerinde gezdirin.
Yorumlar
Kalan Karakter: