Şanlıurfa'da da elektrikli araca ilgi artıyor.
2011'de 24 elektrikli aracın kaydı bulunuyordu. 2024 sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı elektrikli otomobillerin sayısı 2023'e göre, yüzde 129,6 artarak 183 bin 776 oldu.
İlimizde hem elektrikli araç hem de sarj istasyonları sayısı giderek artıyor. Otomotiv firma yetkilisi Muhammed Ali Aydın, Türkiye destekli üretilen Togg'la başlayan elektrikli araç merakının giderek yaygınlaştığını söyledi.
Şanlıurfa'da elektrikli araç sayısının bu yıl 10 binin üzerine çıkacağının tahmin edildiğini anlatan Aydın, şu bilgileri verdi:
''İçten yanmalı motora sahip araçlara kıyasla sunduğu avantajlar, kullanıcıları tahmin edilebilir bir şekilde Elektrikli araçlara yönlendiriyor. Bu doğrultuda Türkiye’deki elektrikli araç sayısı da her geçen gün önemli bir artış gösteriyor. 2030 yılına gelindiğinde dünyada satılan araçların yüzde 60’tan fazlasının elektrikli olması bekleniyor.
Ülke çapında yapılan teşvikler ve kullanıcıların artan bilinç düzeyleri sayesinde, ilimizde de elektrikli araç sayısının daha da artması beklenmektedir.
Son zamanlarda sürekli köye, bağ evine gitmek durumunda kalanlar daha çok tercih etmeye başladı. Elektrikli otomobiller konusunda çekincelerden biri şarj süreleriyle ilgili. Şarjlı araçlar, araçtan araca farklılık göstermekle beraber yüzde 30'dan yüzde 80'e kadar şarj süresi 20 dakika ile 30 dakika arasında gerçekleştirilebiliyor. Elektrikli otomobiller 3 türde şarj edilebiliyor. İlki evde normal bilgisayarı telefonu şarj ettiğiniz 220 voltluk şarj prizinden de araçlarınızı şarj edebilirsiniz. Tabi bu en yavaş olanı. Bir sonrakinde ise evinizden ya da iş yerinizden bir Wallbox dediğimiz ara şarj kutusu satın alarak aracınızı 22 kilowatt kadar şarj edebilme imkanı buluyorsunuz.
Son olarak da halka açık olan hızlı şarj istasyonları var. Şu anda Türkiye'de çok az da olsa 360 kilowatt saate kadar ama yaygın olan 120 ve 180 kilowatt saate kadar aracınızı şarj edebiliyorsunuz. Elektrikli otomobillerin şarj kapasitesine göre değişiklik göstermesiyle birlikte evde şarj edildiğinde kendi şebekenizden 150 lira ile 200 lira arasında bir tam dolum maliyetiyle 500 kilometre yakın menzil elde edebiliyorsunuz. Bu da yakıtlı bir otomobilin harcadığı fiyatın 10'da 1'idir''
Türkiye’de elektrikli otomobil satan marka sayısı 27’den 35’e, model sayısı da 59’da 101’den yükselmiş durumda. Hibrit araçlarda ise bu sayı tam elektrikli araçlara kıyasla çok daha fazla. 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de Fiat, Suzuki, Toyota, Volkswagen, Audi ve Mercedes gibi onlarca farklı markanın 375 adet hibrit otomobil modeli satılıyor.
TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 10 yıl önce yalnızca 565 olan trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı 2019'da ilk defa 1000'i geçerken, 2025'te ise bu sayı 200 bini aştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: