Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne uygun olmayan tavuk dönerler sağlık açısından riskleri beraberinde getiriyor.
Karaköprü Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Satıcı, dönercilerin bu anlamda sık sık denetlendiğini bildirdi.
Karaköprü ilçesinde faaliyet gösteren dönercilerin denetime tabi tutulduğunu anlatan Satıcı, ''İşletmelerde hijyen ve tarihi geçmiş ürünlerle ilgili denetim yapıldı ayrıca dünden kalan dönerlerin müşteriye verilmemesi, Eksilen dönerlerin üzerine çiğ tavukların ekleme yapılmaması uyarıları yapıldı.'' dedi.
HİJYENİK ŞARTLARA, TAD VE KOKUYA DİKKAT
Kırmızı ete göre daha hassas olan tavuk eti uygun şartlarda saklanmazsa veya hijyenik koşullarda hazırlanmazsa gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor.
En önemli risklerden biri 'Salmonella' olarak adlandırılan bakteri. Çürümüş ya da uygun pişirilmemiş besinlerde hızla çoğalıyor. Eller ve gıdalar yoluyla kişilere bulaşıyor. Enfekte olduktan sonra yaklaşık 2 ila 3 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor. Çok sayıda türü bulunan ve çoğunlukla bağırsak enfeksiyonlarına ve dolayısıyla besin zehirlenmelerine yol açabiliyor.
Uzmanlar, koku ve tad olarak bir farklılık sezildiği anda dönerin tüketilmemesi gerektiğini ve ilgili işletmenin Alo 174 Gıda İhbar Hattı’na bildirilmesini öneriyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: