Şanlıurfa'nın tarım alanında alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Geleneksel olarak pamuk, mısır ve buğday gibi ürünlerin hakim olduğu kentte, son yıllarda artan girdi maliyetleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle çiftçiler alternatif ürünlere yöneldi. Bu bağlamda, Harran'da son yıllarda ekim alanı hızla artan yer fıstığı, şimdi de Akçakale, Suruç ilçelerinde yaygınlaşmaya başladı. Yer fıstığı, çiftçilerin yeni gözdesi haline geldi.
Biçerdöver tarafından hasadı yapılan yer fıstığında yüksek rekolte çiftçinin yüzünü güldürdü. Dönüme 500 kilo yer fıstığı elde eden çiftçi, girdi fiyatı düşük, kuraklığa dayanıklı ürününün ekim alanının gün geçtikçe arttığına dikkat çekti..
‘Bu dönemde en iyi seçenek yer fıstığı’
Ovada 3 yıldır yer fıstığı ürettiklerini belirten çiftçi Mehmet Yılmaz, “Şu anda bölgede pamuk, mısır, buğday gibi ürünler ekiliyor. Yeni yeni gelişmekte olan yer fıstığı ekiliyor. Yer fıstığını tavsiye ediyoruz. Diğer ürünlere nazaran verimi daha yüksek, girdisi daha az oluyor. Suyundan, çapasından, ilacına kadar pamuktan kat ve kat daha az masrafı var. İşçiliği de az, çiftçimiz şu anda girdisi az, getirisi yüksek olan ürünlere yöneliyor. Bu dönemde de en iyi seçenek yer fıstığıdır, tavsiye ediyoruz.
‘Verimi de yüksek, fiyatı da’
Yaklaşık 3 yıl önce ekilmeye başlandı, bölgede biz ekmeye başladık. Biz öncülüğünü yaptık. Biçerdöverini biz getirdik. Komşularımız olsun, civardaki köyler olsun yetiştirmesini yapıyorlar. Biz de biçerciliğini yapıyoruz. Verimi yüksek, fiyatı da yüksek, dediğim gibi diğer sanayi bitkilerinden daha güzel" dedi.
 
                     
                         
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
        
Yorumlar
Kalan Karakter: