Yerel Yatırım Konuları Listesi Tebliği bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlanmış, Şanlıurfa’da yerel yatırım konuları belirlenmişti.
Bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı ve bölgelerin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen bu yeni bir adımla ilgili detaylar Sanayi ve Tekonoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından açıklandı.
ŞANLIURFA'YA YATIRIM YAPAN KARLI ÇIKAR
Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Şanlıurfa'nın sürdürülebilir ve yenilikçi üretimin yeni merkezi olacağını belirtti, yatırımcılara sağlanacak destekleri, yatırım konuları ve ilimizin kalkınmasına sapğlayacağı faydaları şöyle anlattı:
Vergi İndirimi %50 Yatırıma Katkı Oranı
Destek Tutarı: Yatırım Tutarı'nın %15'l ve 240 milyon TL'ye kadar nakdi destek ya da Yatırım Tutarı'nın %20'si ve 240 Milyon TL'ye kadar Falz/Kar Pay Desteği
KDV istisnası
Yatırım Yeri Tahsisi
Gümrük Vergisi Muafiyeti
12 Yıl Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
10 Vil Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği
SELÜLOZ VE SELÜLOZ BAZLI KİMYASAL ÜRÜNLER ÜRETİMİ
9,1 milyon dekarlık tarımsal alanı ile Türkiye'nin en büyük İkinci bitkisel üretim merkezi olari Şanlıurfa, yıllık 2.6 milyon ton bitkisel atık ve yaklaşık 33.000 ton pamuk linteri üretmektedir. Büyük ölçüde ham madde olarak satılan bu potansiyelin, selüloz ve kimyasal ürünlere dönüştürülmesi; katma değerli üretime geçişi sağlayarak bölgenin sanayi ve ihracat kapasitesini artıracaktır.
TAŞ YÜNÜ ÜRETİMİ
Şanlıurfa'nın içerisinde yer aldığı Karacadağ bölgesi, yaklaşık 10.000 km² lik yüksek kaliteli bazalt rezervine sahiptir. Sürdürülebilir yapı malzemesi olan təş yünü, hem bölgenin hem de Ortadoğu pazarının artan yapı yalıtım malzemesi İhtiyacına yanıt verebilecektir.
ENTEGRE SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ VE İŞLEME TESİSİ
Fırat Nehri ve baraj gölleriyle güçlü bir su kaynağına sahip olan Şanlıurfa'da faaliyet gösteren 40 işletmede yıllık yaklaşık 20 bin ton alabalık üretimi yapılmaktadır. Ancak bölgede balık işleme ve paketleme tesisi eksikliği, bu potansiyelin ekonomik değere dönüşmesini sınırlandırmaktadır. Bu yatırımla Şanlıurfa'nın su Ürünlerinde isleme ve Ihracat kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir.
KOYUN YAPAĞISINDAN KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ÜRETİMİ
2.2 milyon küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye'de üçüncü sırada olan Şanlıurfa'da; çoğu atık olarak kalan yün, işlenerek tekstil ve sanayide katma değerli ürünlere dönüştürülme potansiyeline sahiptir. Bu yatırım, hem hayvancılığın gelirini artıracak hem de yerel üretime yeni bir Sanayi alanı kazandıracaktır.
🚀 #Şanlıurfa, sürdürülebilir ve yenilikçi üretimin yeni merkezi oluyor!
— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) July 13, 2025
Şanlıurfa’da odaklanacağımız yatırımlar:
🔹 Selüloz ve Selüloz Bazlı Kimyasal Ürünler Üretimi
🔹 Taş Yünü Üretimi
🔹 Entegre Su Ürünleri Üretimi ve İşleme Tesisi
🔹 Koyun Yapağısından Katma Değerli… pic.twitter.com/6KNmapYCc9
Yorumlar
Kalan Karakter: