Çinliler, incir genetik kaynaklarını araştırmak ve çeşit geliştirmek amacıyla Şanlıurfa'da incelemelerde bulunuyor.
Uluslararası Bahçe Bitkileri Bilimi Derneği (ISHS) İncir Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Huiqin Ma, Çin Tarım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Shangwu Chen, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Aytekin Polat GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü (GAPTAEM) ziyaret etti.
Çinli Uzmanlar; Enstitü Müdürü GAPTAEM Müdürü, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr.İbrahim Halil Çetiner, Müdür Yardımcısı Doç.Dr.Erdal Erbil ve diğer yetkililerle karşılıklı görüş alış-verişinde bulunuldu, bölgede incir genetik kaynaklarını araştırma ve çeşit geliştirme hakkında ortak proje imkanları değerlendirildi.
İNCİRİN ANAVATANI MEZOPOTAMYA
M.Ö. 484 yılında Herodotos tarafından yazılan kaynak, Anadolu'da incir kültürünün insanlık kültürü kadar eski olduğunu bildiriyor.
İncir'in anavatanı Mezopotamya olarak kabul ediliyor. Araştırmalara göre, incir bölgemizden Anadolu'ya, Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerine, sonra Hindistan ve Çin’e kadar ulaştı.
Türkiye’den ve dünyadan toplanan 284 dişi, 70 erkek incir çeşit ve genotipi, Tarım ve Orman Bakanlığı İncir Araştırma Enstitüsü tarafından kurulan 3 ayrı bahçede koruma altında tutuluyor.
Enstitüde ayrıca melezleme ve mutasyon yoluyla yeni çeşitler geliştirilmesi, iklim değişikliği ve kalite, sulama-gübreleme, raf ömrü, kurutma tüneli kullanımı, hastalık ve zararlılarla mücadele, iyi tarım uygulamaları gibi araştırmalar da yapılıyor.
2024 verilerine göre, Türkiye 375 bin ton taze incir üretti. Türkiye en çok kuru incir ihracatını Avrupa’ya yapıyor. İlk sıralarda Almanya ve Rusya gelirken, 2023’te 54 bin 64 ton incir ihraç edildi ve 198 milyon 914 bin dolar gelir elde edildi. 2023’te taze incirin yüzde 41’i Almanya’ya, yüzde 11’i ise Rusya’ya gönderildi.
İNCİR'İN FAYDALARI
İncir, çok tatlı bir meyve olması yanında antioksidan zengini olarak biliniyor. Kalp ve kemik sağlığı için faydalı olması, lif zengini olması, magnezyum, potasyum ve K vitamini içermesi nedeniyle de sağlıklı beslenme için diyetisyenler tarafından tavsiye ediliyor. Ayrıca Kuran’da anılan bitkilerden biri olması Müslümanlar arasında popüler olmasının nedenlerinden biri.
Yorumlar
Kalan Karakter: