Araştırmacı-Yazar Av.Müslüm Akalın, Şanlıurfa tarihine ışık tutacak paylaşımlar yapmaya devam ediyor.
Av.Akalın, son olarak sosyal medya hesabında Balıklıgöl yerleşkesi bölgesindeki Camiye adını veren 'Hasan Paşa'yı anlattı.
'Eski şehri her dolaştığınızda mekânlar size sürekli Urfa tarihinden bir şeyler fısıldar' diyen Av.Akalın, ''Hasan Padişah Camii’nin adı sahibi olan Uzun Hasan’ın oğlu Halil Sultan Urfa Halilürrahman’da doğmuş olduğu gibi, Urfa’ya ait ilk “Çarşı Kanunnamesi” de 1450’lerde Uzun Hasan’ca çıkarılmıştır.'' bilgisini verdi.
Av.Akalın, 'Uzun Hasan'ı bir kitabında şöyle anlatıyor:
''Akkoyunlu Padişahı Uzun Hasan'ın Urfa'ya özel bir sevgisi vardı. Mevlid-i Halil ve Halilürrahman Zaviyeleri için vakıflar yaptıktan başka annesi Sare Hatun adına da bugün Hasan Padişah Camii'nin bitişiğinde yer alan Tahtamor Camii için vakfiye düzenlemiştir. Urfa Kalesi'nde de çeşitli onarımlar yaptıran Uzun Hasan'ın, kale üzerine yazdırdığı 1460 ve 1462 tarihli kitābelerde adı, "Sultan el-Melik el-A'zam Ebu'n-Nasr Hasan Bahadır Ali bin Osman Beg el-Bayındır Han" olarak kayıtlıdır.
Ebu Bekr-i Tihrani'nin "Kitâb-ı Diyarbekriyye" adlı "Akkoyunlular Tarihinde bu sevginin kaynağı bulunabilir. Librani nin anlatımına göre, ". Uzun Hasan, onbeş yaşında Urfa'da haremini birleşme nikâhına ve zifafına almış ve hamilelik günleri geçince gül ve reyhan gibi gönüllere ferahlık veren bir çocuk doğmuştu. Bu uğurlu doğum Halilürrahman mevkiinde olduğu için onu adı gökten Halilullah olarak gelmişti".
Eşi Selçukşah Begüm'den olan ve Halil verilen bu oğlu, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın ölümünden sonra Padişah Halil Sultan olarak kısa ömrüyle tarih sahnesinde yer alacaktır.''
Yorumlar
Kalan Karakter: