Abide'nin göbeğinde bulunan Mustafa Kemal Paşa Anıt Çeşmesi 6 Şubat depremlerinden etkilenen tarihi yapılar arasında yer alıyordu.
Urfamızın simgeleri arasında yer alan anıtta güçlendirme çalışmaları artık son aşamaya geldi.
MUSTAFA KEMAL PAŞA ANIT ÇEŞMESİNİN TARİHİ
1. Dünya Savaşı sırasında (1914-1917), Urfa’dan bir tabur Mustafa Kemal’in komutasında Çanakkale'de savaştı. Savaş sonrası, Mustafa Kemal Paşa’nın Diyarbakır’daki 2. Ordu Komutanlığı günlerinde Urfa Mutasarrıflığına atanan Nusret Bey, “Anafartalar Kahramanı” Mustafa Kemal adına, Çanakkale'de şehit düşen Urfalılar anısına bir anıt dikmeye karar verdi.
1917 yılında şehrin kuzey kesimini Karakoyun deresine bağlayan bir cadde açıldı. Bu yeni caddeye “Mustafa Kemal Paşa Caddesi” adı verildi. Sonra bu caddenin ortasına, tam hükümet konağının karşısına bir anıt çeşme yapıldı. Bu anıt çeşme de “Mustafa Kemal Paşa Anıt Çeşmesi” diye adlandırıldı. Dört cepheli anıtın her cephesine bir çeşme yerleştirildi. İki katlı ve 9 metre yüksekliğindeki anıtın ikinci kat sütunlarının başladığı bölümün dört cephesindeki özel bölmelere Osmanlıca, gidilecek yollar ve birer ok işareti ile yönler kazındı.
“Mustafa Kemal Paşa Anıt Çeşmesi”, 1972 yılında bulunduğu yerden alınarak kent merkezinde Gaziantep-Diyarbakır-Mardin yolları kavşağının ortasına taşındı.
2012'de Abide altgeçidi inşaatı öncesinde Abide taşları numaralandırılarak kaldırıldı. Anıt 2014'te ileride üst geçit yapımı hesap edilerek yola yakın bir yere yeniden aslına uygun olarak yeniden inşia edildi. (Kaynak: Chat Kürkçüoğlu)
Yorumlar
Kalan Karakter: