Yemek sektörü işletmecisi Ömer Yıldırım, kış aylarının gelmesiyle birlikte Şanlıurfalıların kelle ve paçaya yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çekti. Yıldırım, şunları söyledi: Kış sezonu başladı, kelle paça satışlarımız arttı. İnşallah daha fazla satış yaparız, kelle paça sağlığa çok faydalı. Kelle ve paçayı 180 liradan veriyoruz. Kelle ve paça, antibiyotik görevi görüyor. A’dan Z’ye kadar vitamin barındırıyor. Kelle ve paçayı bol bol tüketmeleri noktasında tavsiyelerde bulunuyorum. Fırsat bulduklarında tüketsinler. İlaca gerek yok, kısacası antibiyotik kelle paça.”
Kelle Paça Çorbası Nedir?
Kelle paça koyun, keçi veya dana kellesi ve ayaklarından yapılan bir çorba türüdür. Türk mutfağına özgü olan çorba, özellikle kış aylarında soğuk havalarda tüketilir. Pişirilirken kolajen, jelatin gibi besin maddeleri kıkırdaklardan ve kemiklerden salınır. Lezzetini ve tadını veren unsurlar da bunlardır. Üzerine sarımsak ve limon ile servis edilen kelle paça çorbası çoğu kişinin damak zevkine hitap eder. Aynı zamanda içerisinde yer alan kolajen, jelatin, vitamin ve mineral bileşenleri sayesinde vücut sağlığını destekler.
Kelle Paça Faydaları
Kelle paça çorbası, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle yararlı bir besin kaynağıdır. Bunlar besin değerini artıran unsurlardır. Kelle paça çorbası faydaları arasında yer alan unsurlar şunlardır: İçeriğinde yer alan kolajen, kalsiyum ve magnezyum kemik gelişimine destek olur ve kırık kemiklerin iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda eklem ağrılarını hafifletme etkisi de vardır.
Çocuklarda kemik gelişimini destekler. Bağ dokusunu desteklediği için dejeneratif eklem rahatsızlıklarına iyi gelir. Kolajen üretimine sağladığı katkıyla cildin daha genç görünmesine yardımcı olur. Antioksidan sayesinde bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar. Yüksek kalori ve yağlı olduğu için kilo alma sürecinde olan kişiler için yardımcı bir besin kaynağıdır. Fakat yağ oranının yüksekliği söz konusu olduğu için aşırı tüketilmemelidir.
Yüksek enerji sağlamaya yardımcı olan besin kaynaklarından biridir. Daha zinde hissettiren etkisiyle yaşam temposu yoğun olanlar ve sporcuların fiziksel performanslarını artırabilir. Protein bakımından zengin bir gıda olduğu için ağız ve diş sağlığı için destekleyicidir. Diş eti hasarlarını korumaya yardımcı olur. Hücre onarma ve yenileme özelliği sayesinde görme yetisini güçlendirebilir. Saç dökülmesi, yavaş uzama ve cansızlık gibi problemlerde yardımcı olabilir. Doku zedelenmesini önlemeye yardımcı olduğu için cildin canlı görünümünü destekler. Glikin ve glutamat gibi amino asitleri içerdiği için sinir sistemini rahatlatır. İçeriğinde yer alan kolajen ve jelatin sayesinde boğazı yumuşatmaya, öksürüğü hafifletmeye ve nefes alma zorluğunu gidermeye yardımcı olur. Sağlıklı yağ, vitamin ve mineral sayesinde kilo kontrolü sağlamaya destek verir.
İçeriğinde bulunan arginin, viral ve bakteriyel enfeksiyonları uzak tutmada etki sağlar. Buna bağlı olarak boğaz ağrısı ve ateş görülme gibi enfeksiyonel rahatsızlıkların görülme olasılığını azaltır. Limon, sarımsak ve sirke birleşimi oldukça güçlüdür ve vücudun birçok hastalığa karşı savaşmasına katkıda bulunur. Antiviral ve antibakteriyel etki ile vücudu enfeksiyonlardan uzak tutmaya teşvik eder. İçerdiği omega-3 yağ asitleri, jelatin ve kolajen gibi bileşenlerle eklemde sıvılara iyi gelir.
Bünyesinde yer alan en değerli bileşenlerden olan kolajen, mide duvarlarının iyileşmesine destek olur. İçerdiği faydalı mikroorganizmalar sayesinde sindirim sağlığını da koruyabilir. Kelle paça çorbası faydaları sayesinde kış aylarında en çok tercih edilen yemek çeşitlerinden biridir. Zira, koruyucu ve onarıcı özellikleriyle vücut sağlığını destekler. Tüm bu yararlar için belirli porsiyonlarda kelle paça çorbası tüketmek gerekir.
Yorumlar
Kalan Karakter: