Fıstık üretiminin merkezi konumunda bulunan Urfa'da hasat devam ederken hafif kırmızı olan ilk ürünler tezgahta yerini aldı. Urfa çarşılarında kilosu 190 liradan satışa çıkan 'Urfa Keten Köyneği' fıstığına vatandaşlar şimdilik bakmak ve sormakla yetiniyor.
Bölgede şu anda boz fıstık hasadı yapılıyor. Aşırı sıcak hava üreticileri ve bahçelerde çalışan işçileri bir hayli zorluyor. Kasalara doldurulan yaş fıstıklar traktörle işletmelere taşınıyor. Kurutmadan sonra kavlatma (fıstığın dış kabuğundan ayrılması) işlemi gerçekleştiriliyor.
Hasadı Temmuz ortalarında başlayan boz fıstık, baklava, çikolata ve yemeklerde kullanılıyor.
MALİYETLER ARTTI
Boz fıstıktan sonrakırmızı beng fıstık hasadı yapılacak. Tüm işlemler eylül ayına kadar devam edecek.
Ziraat Odası yetkilileri 'Keten Köyneği' fıstığında bu sene yok yılı yaşandığına dikkat çekerek, 'Yeşil altın' dediğimiz fıstık, Keten köyneğidir. Urfa'da üretilen fıstık lezzet olarak aroma olarak dünyanın hiçbir yerinde bulunmaz. Fıstık üretiminde maliyetler çok arttı, inşallah üreticilerimizin beklentilerini karşılayan bir sezon olur' dediler.