Son dönemlerde artan yangınlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, "Şu an çok yüksek sıcaklıklarla karşı karşıyayız ancak vatandaşlarımız endişelenmesin, bu sıcaklar kalıcı değil. Önümüzdeki günlerde rüzgar bekliyoruz. Bu rüzgarın sıcak havayı dağıtacağını öngörüyoruz. Milletimiz korkmasın ama tedbirini alsın" dedi.
Yaptığı araştırmalara değinen Çelik, yaklaşık 100 yıl önce Karacadağ’da bir volkanik patlama meydana geldiğini ve bu olayın ardından bölgedeki aşırı sıcaklık nedeniyle birçok insanın doğu illerine göç ettiğini aktardı. Türkiye genelinde Karadeniz, Ardahan ve Ağrı dışındaki tüm bölgelerde sıcak hava dalgasının etkili olduğunu söyledi. Sıcak havalardan korunma yöntemlerine de değinen Çelik, ’’Özellikle betonarme yapıların sıcaklığı içeride tutuyor. Ahşap ve taş yapılarla kıyaslandığında betonarme evlerin ısıyı uzun süre barındırıyor. Bu da yaşam alanlarında serinlemeyi zorlaştırıyor’’ diye konuştu.
"Barajlar rüzgarın döngüsünü etkiliyor"
Türkiye’nin şu anda dünya genelinde en sıcak ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Çelik, "Yaptığım çalışmalarda ülkemizin Suriye, Irak, Mısır ve Suudi Arabistan’dan bile daha sıcak olduğunu gördüm. Bunun temel sebebi vadilere yapılan barajlardır. Bu barajlar rüzgarın döngüsünü ve hızını azaltıyor. Rüzgar esmeyince sıcaklık daha fazla hissediliyor. Rüzgar akışının sağlıklı şekilde devam edebilmesi için vadilerdeki engellerin kaldırılması" ifadelerini kullandı.
Gündüzleri 45 ila 50 dereceyi bulan hava sıcaklıklarının, geceleri de etkisini sürdürdüğünü aktaran Çelik, vatandaşlara bol su tüketmeleri ve su oranı yüksek meyveler olan kavun ve karpuzu tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: