Harran Ovası'nda, 'Vahşi sulama'nın etkisiyle ortaya çıkan obruklar giderek fazlalaşıyor.
Yer altında zamanla çözünen kireç taşlarının boşluk oluşturması ve zeminin çökmesiyle oluşan obruklardan bir yenisi Harran Ovası'nda görüntülendi.
Prof.Dr.Ali Rıza Öztürkmen, obruk oluşumunun jeolojik bir durum olduğunu anlatırken, ''Normal olarak sular kalkerli topraklarda kireci eriterek bir boşluk meydana getirir. Bir yerde büyük bir çukur açtığınız zaman su hareketi oraya doğru olursa o suyun geldiği bölgede bir çukur meydana gelir. O çukur eğer yüzeyindeki toprağı taşıyamazsa bir çökme meydana gelir.'' dedi.
BİLİNÇSİZ SULAMADAN VAZGEÇMEMİZ LAZIM
Harran Ovasında suyun çözücü özelliğinden dolayı, kireci yakmasından dolayı obruk oluşumunun meydana gelebildiğine dikkat çeken Öztürkmen, çiftçilerin yeraltında büyük kitle hareketleri duyduklarında ya da buhar tarzında bir duman çıkışı gördüklerinde bunu yetkililere bildirmelerini, çok incelmiş tabakaların tespit edilerek oraların tam çökmeden kontrolünün sağlanabileceğini vurguladı.
Ovadaki 'Vahşi sulama' gerçeğine de değinen Öztürkmen, ''Maalesef açık kanallarla sulama yapılan tarım alanlarında bitki ihtiyacından daha fazla su kullanılıyor. Oysa modern sulama sistemleriyle verimlilik yüzde 300 civarında artırılabiliyor. Dijital elektronik sistemlerini yaygınlaştırmamız artık zorunlu hale gelmiştir'' dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: