Harran Üniversitesi’nden yaşlılara umut olacak proje
Harran Üniversitesi, bilimsel üretkenliğini ve toplumsal fayda odaklı yaklaşımını TÜBİTAK destekli yeni bir proje ile bir kez daha taçlandırdı.
22 Ara 2025 - 11:04
YAYINLANMA
Harran Üniversitesi Siverek Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Tuğba Gül Dikme’nin yürütücülüğünü, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Güneş’in ise araştırmacı olarak yer aldığı bilimsel proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Desteklenen proje kapsamında; yaşlı bireylerde yaygın olarak görülen çiğneme ve yutma güçlüğü (disfaji), sindirim sorunları ve malnütrisyon riskine yönelik, püre kıvamında, katkısız, besinsel açıdan zengin ve fonksiyonel bir mama geliştirilmesi hedefleniyor. Çalışmada, gıda endüstrisinin önemli yan ürünlerinden biri olan kırmızı pancar posası; nohut, yulaf ve keten tohumu gibi doğal bileşenlerle bir araya getirilerek, yüksek protein, diyet lifi, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan içeriğe sahip yenilikçi bir ürün formülasyonu oluşturulması amaçlanıyor.
Sürdürülebilirlik yaklaşımıyla tasarlanan projede, kırmızı pancar posasının katma değerli bir ürüne dönüştürülmesiyle hem çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanması hem de yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik bilimsel ve uygulanabilir bir beslenme çözümü sunulması hedefleniyor. Geliştirilecek mama prototipi; mikrobiyolojik güvenlik, raf ömrü, kıvam ve duyusal özellikler açısından bilimsel yöntemlerle kapsamlı şekilde değerlendirilecek.
Projeden elde edilecek sonuçların, yaşlı bakım merkezleri ile sağlık odaklı gıda üretimi alanlarında uygulanabilir çıktılar sunmasının yanı sıra, bilimsel literatüre özgün katkılar sağlaması bekleniyor.
Harran Üniversitesi, TÜBİTAK destekli bu proje ile yenilikçi, sürdürülebilir ve toplumsal fayda odaklı bilimsel araştırmaları desteklemeye, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sunmaya kararlılıkla devam ediyor.
Kaynak :
Haber Merkezi
YORUMLAR
İLGİNİZİ
ÇEKEBİLİR