Çevre dostu proje fıstıkta verimi arttırdı

GAPTAEM tarafından yürütülen GAP İdaresi destekli “Fıstık Ağaçlarında Ani Kuruma Sebeplerinin Çözümü ve Uygulamaya Aktarılması Projesi” verimi olumlu yönde etkiledi

07 Kas 2024 - 09:31 YAYINLANMA
Çevre dostu proje fıstıkta verimi arttırdı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yürütülen “Fıstık Ağaçlarında Ani Kuruma Sebeplerinin Çözümü ve Uygulamaya Aktarılması Projesi” Şanlıurfa'da olumlu sonuçlar verdi. 

GAP İdaresinden yapılan açıklamaya göre, proje sayesinde fıstık ağaçlarındaki ani kurumalara neden olan hastalık etmeni moleküler ve klasik yöntemlerle tespit edilerek çözüme kavuşuyor.

Laboratuvar ve arazi şartlarında araştırmaları yapılan faydalı funguslar, uygulama yapılan hastalıklı ağaçlarda kurumaları durdurdu ve bitkilerde yeniden gelişimin olduğu gözlemlendi.

Proje kapsamında geliştirilen yöntemle fıstık ağaçlarında ani kuruma çevre dostu bir metodla engellendi.

İYİ TARIM UYGULAMALARI

Öte yandan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 'İyi Tarım Uygulamaları' ve organik tarım yapılan alanların hızla genişlemeye başladığı bildirildi. 

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, kentte GAP'ın katkısıyla 618 bin hektar tarım arazisinin sulandığını, iyi tarım uygulamaları kapsamında takip edilen alanlarda az gübre, az ilaç ve kaliteli tohum ile üretim yapıldığını anlattı.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: