Urfa’da 25 yıllık Galerici esnafı Halil Bulut, "ayaklı galeri" tabir edilen kişilerden şikayetçi. Bulut, "Bizler yetki belgesi alıyor, vergi ve dükkân kirası veriyor, BAĞ-KUR yatırıyoruz. Bakkalından kasabına, işçisinden memuruna farklı iş kollarında hizmet veren çok sayıda kişi araç alım satımı yapıyor" dedi.
SIFIR ARAÇLAR PİYASA YOK DENECEK KADAR AZ
Galerici esnafı özellikle son günlerle büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Bulut, “Bugünlerde çok sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Özellikle sıfır araçların bulunmaması noktasında. Aslında araç var ama fırsatçıların yüzünden çok adaletsiz birtakım şeyler dönüyor. Parası olsa da adam esnafın biri ya da garibanın biri sıfır araba almak isterse bayiye giderse yok yanıtı alıyor” dedi.
HERKES BU İŞİ YAPMAYA BAŞLADI
Sözlerine devam eden Bulut, “Bizler yetki belgesi alıyor, vergimizi veriyor, dükkân kirası ödüyoruz. İşçisinden, memuruna artık herkes otomobil alıp satıyor. Bu iş artık bizi aşmaya başladı. Yani nasıl aşmaya başladı? Herkes bu işi yapmaya başladı. Memuru yapıyor, bakkalı yapıyor, fırını yapıyor, fırıncısı yapıyor. Yani kimse kendi işini yapmıyor. Yani demiyor ki ben fırıncıyım. Kendi mesleğimi yapayım, hakkını vereyim. Bir ekmek fazla satayım o dertte değil. Herkesin gözü bizim işte. Herkesin gözü bu işte olan bir işten hayır kalmadı. Yani biz artık bırakma derecesine geldik bu işi. Yani baktık araba bulamıyoruz, sattığımızı yerine koyamıyoruz. Çünkü herkesin yaptığı iş saçını da döndü” diyerek fiyatlardaki sürekli değişkenlik ve yükseliş sebeplerinden birisinin ise kayıtsız araç alım satımı yapan kişilerin olduğunu söyledi.
BÜYÜK BİR HAKSIZLIK VAR
İlgili kurumların bir an önce bu işe el atmaları lazım diyen Bulut, “Oto alım satımlarda bir rayiç bedeli olması lazım. Daha önceki senelerde devlet büyüklerimiz bize bir şey çıkardı. Bir kanun çıkardı. Dediler ki i yeterlilik, yetki belgesi ve vergi levhası olacak. Bunun peşine bunu denetleyen bir teftiş göndermediler ki. Adam şu an araç alıyor. Memurum diyor. Devlet ona üç tane rayiç bedeli vermiş. Bununla birlikte senede sen üç tane araba alıp satabiliyor. Bu adam gidiyor eşine, dostuna, akrabasına vekalet alıyor. Ben vergi verdiğim halde para kazanamıyorum. Adam hem devletten memur olarak para alıyor hem de bizim işte gözü var. Bizden daha iyi para kazanıyor. Yani bu esnafımıza bir zulümdür. Buna bir el atılması lazım. Devlet büyüklerimizden ricamız bu işe el atılması lazım. İşi yapana vermek lazım. İşi bilmeyene değil. Yani burada büyük bir haksızlık var. Ben vergi veriyorum. Ama vergi vermeyen adam kısmına devletten para alıp yani onun kadrolu, memuru kalkıp üstüne de bizim işi yapıp bizden daha iyi para kazanması bu bize bir haksızlıktır” vurgusunu yaptı.
HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN
Herkesin kendi alanına yönelip kendi işini yapması gerektiğine dikkat çeken Bulut, “Ben istiyorum ki herkes kendi işini yapsın. Fırıncı ekmeğini yapsın. Bir ekmek fazla çıkarsın. O da kazansın
Yirmi senedir bu işin içindeyim. Ben gidip fırında ekmeği çıkarabilir miyim? Yapamam. Hamallık yapabilir miyim? Yapamam. Tatlıcılık yapar mıyım? Yapamam. Siz de kardeşim yapmayın. Bugün vergi vermediğin halde bu haksızlığı, bu fırsatçılığı bana yaparsan bu bana bir zulümdür. Ben araba alamıyorum şu an ben esnaf olduğum halde yani ben vergi verdiğim halde iş yapamıyorum. Yazık değil mi bize? Bizim de çoluk çocuğumuz var. Yani buna bir el atılması lazım. Bunun tek çözümü
Devlet büyüklerimiz buna ya bir komisyon kuracak. Buna bir teftiş gönderilecek. Herkes kendi işini yapsın. Bizim devlet büyüklerimizden ricamız bu” şeklinde konuştu.
DEVLET BÜYÜKLERİMİZ BİZE YER TAHSİS ETSİN
Son olarak kendilerine bir yer tahsil edilmesi çağrısı yapan Bulut, “2020’de bizim bu alanımız vakıflara bağlıydı. Şu an bizimki bina altı ama benim esnaflarım yukarıya taşındı. Biz dükkânsız kaldık, iş yeri alamadık. Daha doğrusu iş yerimiz yoktu. Ama ben istiyorum ki bu bina altında ki gerçek esnafa devletimiz bir el atması, bir yer tahsis etmesi lazım. Belediye gerekirse bize bir yer yapsın, bizi aylığa bağlasın. TOKİ gibi bize desin ki ben size bir iş yeri yapayım. Siz bana aydan aya ödeyin. Ya da bize yeri yapsın kiraya versin. Bu konuda bize yardımcı olsunlar. Şu an bizim aşağıda kurulan 2,3 tane kooperatif var. Ama gel gör ki bunların için de düzgün esnaf yok. Niyetlerinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bize dediler ki kooperatif kuralım, devlet büyüklerimiz bize yer tahsis etsin, biz iş yerimizi kuralım. İş yerimize taşınıp işimizi, karımıza bakalım. Ama üç senedir ne kooperatifimize bir yer tahsis edildi, ne bir söz verildi. Daha doğrusu verdikleri sözler özellikle seçim önceleri bitmiyor. Buraları geçelim artık! Bizim ricamız belediyeden bir keşif göndersin, esnafımızın sayısını öğrensin. Bu kooperatifleri de ortadan kaldırsınlar. Çünkü ortada rantlar dönmeye başladı. Çünkü eskiden sadece birdi, şimdi ise iki, üç olmuş… Bizim gibi mağdur olmuş esnafın peşine düşsün. Bizi kimsesiz bırakmasın. Ben galerici esnafı olarak daha önce kooperatife bağlıydım rantı, dolandırıcılığı görene kadar ben bunlardan istifa ettim. Buradan belediye başkanlarına seslenmek istiyorum; bunları araştırın, bunlarla ilgilenin benim gibi mağdur olan esnaflarımıza sahip çıkın” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: