26 yaşındaki Dr.Ronahi S., 2023 yılı Ekim ayında yapılan atamalarla birlikte Eyyübiye'deki Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde göreve başladı. Yaklaşık iki ay hastanenin çocuk acil servisinde görev yaptıktan sonra İl Sağlık Müdürlüğü'ne istifa dilekçesi verdi, kendisine yazılan bir aylık nöbetleri tamamladıktan sonra görevden ayrılmak istediğini belirtti. Ancak, henüz nöbetleri tamamlanmadan Hilvan'da kaldığı evde ölü bulundu.
İntihar ettiği düşünülen 26 yaşındaki hekimin cenazesi Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsi işlemlerinin ardından ailesi tarafından Diyarbakır'a götürülerek toprağa verilmişti.
1 DAKİKADA 4 HASTAYA NASIL BAKILIR?
Dr.Ronahi S.'nin ölümü gizemini korurken, Şanlıurfa Tabip Odası'ndan yeni bir açıklama yapıldı. Son zamanlarda ülke genelinde giderek artan hekim intiharlarının kaygıyla takip edildiği ve sayılarının artmasından endişe edildiğine vurgu yapılan açıklamada, şöyle denildi:
''Tabi ki yaşanan tüm olaylarda birden fazla etmenin, durumun kişilerin psikolojisini etkilediğini hepimiz biliyoruz, ancak hekimlerin son yıllarda giderek artan çalışma ortamındaki zorluklar, mobbing, şiddet gibi önemli mesleki problemler hekimleri tükenmişliğe sürüklemektedir.
Ronahi arkadaşımız da günde 2000-2500 çocuğa bakılan acil serviste görev yapmaktaydı. Aynı hastaneye bir günde 5000-5500 arası acil servis başvurusu olmaktadır.
Bu rakam 1 dakikada 4 hastaya yani 15 saniyede bir hastaya bakılmasını gerektirmektedir. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ nın paylaştığı verilere göre acil servise yapılan başvuruların %80 i acil değildir. Yeni mezun olmuş genç hekimler bu hasta yüküyle karşı karşıya kalmaktadır.
GENÇ HEKİMLER BU YÜKÜ KALDIRAMIYOR
Şiddet ortamı, ekonomik kriz, anlayışsız yöneticiler, malpraktis davaları ve şikayet hatları gibi sorunlarla bu durum genç hekimler için içinden çıkılamaz bir hal yaratmakta, tükenmişliğe yol açmaktadır.
Sağlık sisteminin her alanında hekimler mutsuz, umutsuz bir şekilde görevini yapmaktadır. Genç hekimlerin omuzuna binen bu yükün azaltılması, çalışma şartlarının düzeltilmesi, meslek onuruna uygun ortamın sağlanması Sağlık Bakanlığı’ nın sorumluluğu ve görevi olduğunu bir kez daha kendilerine hatırlatmak istiyoruz.
Bir kez daha genç meslektaşımıza Allah’ tan rahmet diliyor, meslektaşımızın anısına ve ailesinin acısına saygı göstermek adına kelimeleri seçerken, paylaşımlar yaparken tüm basın emekçilerini ve sosyal medya kullanıcılarını daha sağduyulu davranmaya ve daha özenli bir dil kullanmaya davet ediyoruz.''
Yorumlar
Kalan Karakter: