Akçakale'de telefon dolandırıcılarına yönelik eş zamanlı operasyonda 5 şüpheli yakayı ele verdi.
İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü görevlilerince İletişim Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık (Kendilerini Polis-Savcı-Asker vb. olarak tanıtmak suretiyle) suçu ile ilgili olarak işlenmekte olan suçların önlenmesi ve ATICI olarak tabir edilen şüpheli şahısların suçun ilk işlendiği yerde yakalanmasına yönelik görevlilerince geniş çaplı çalışma başlatıldı.
Vatandaşları maddi ve manevi zarara uğratarak haksız kazanç elde ettikleri değerlendirilen şüpheli şahısların Akçakale ilçesinde bulunan adreslerine yönelik toplam 124 personel, 15 ekip ve diğer unsurların katılımıyla teknik takip destekli eş zamanlı operasyon düzenlendi..
Operasyon çerçevesinde adresleri belirlenen ve Atıcılık yaptığı tespit edilen İ.H.T.(22), T.A.(30), M.T.(26), A.U.(29) ve A.K.(29) bahse konu adreslerinde suç unsurlarıyla birlikte gözaltına alındı.
Atıcılık yapıldığı değerlendirilen zanlılara ait 5 ayrı adreste yapılan aramalarda; dolandırıcılık olaylarında kullanılan içerisinde adres sorgu programı bulunan 3 adet Laptop, 23 adet cep telefonu, 1 adet tablet, 2 adet ruhsatsız pompalı tüfek ve 79 adet kartuş, 2 adet 6136 SKM suçuna müteakip Baretta marka tabanca ve 92 adet 9 mm fişek, Uyuşturucu madde olduğu değerlendirilen 33 adet Captagon hap, 5600 Dolar ve 11.000 TL para, 1 adet altın bilezik, 4 adet USB harici bellek ve 1 adet hafıza kartı, 5 adet sim kart ve 4 adet sim kart bloğu ele geçirildi.
İletişim Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık suçu kapsamında yakalanan şüpheliler haklarında düzenlenen soruşturma evrakı ile birlikte adli mercilere sevk edilecek.
Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor.
DOLANDIRICILIK YÖNETİMİ NASIL İŞLİYOR
Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosunun tespitlerine göre, telefon dolandırıcılığı yöntemi şöyle işliyor:
'İşi organize eden tepedeki kişilere 'Atıcılar' deniliyor. Bu kişiler plazalarda kiraladıkları ofislerden dışarı çıkmıyor. Kurdukları sistemle belirledikleri kurbanların cep telefonu ve bilgisayarlarına zararlı yazılımlar göndererek bilgilerini ele geçiriyor. Hedefteki kişileri gerekirse bilgisayardaki kamera sayesinde izliyorlar.. 'Sahacılar' adı verilen çete üyeleri ise, genellikle kahvehane ve benzeri yerlerde tanıştıkları kişilere, komisyon karşılığında, yasa dışı bahis sitelerinde kazandıkları paraları aktarmak için telefon ve banka hesaplarını istiyor. Bu kişilere kendilerine bir zarar gelmeyeceği, hesaba aktardıkları para oranında çalışmadan para kazanma vaadiyle farklı bankalardan hesap açtırıyorlar. 'Sahacılar' bu yöntemler aldıkları telefon numaraları ve banka hesaplarının bilgilerini 'Atıcılar'a veriyor. Onlarda boşalttıkları hesaplardaki paraları bu hesaplara aktarıyor. 'ATM'ciler' adı verilen şebeke üyeleri ise 'Sahacılar'dan aldıkları bankamatik kartları ile bu paraları çekiyor.