Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, İnşaat Mühendisi Bahar Hezer’in kardeşi tarafından öldürülmesi olayını TBMM'ye taşıdı.
Sürücü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a verdiği soru önergesinde, Kadın cinayetlerinin gün geçtikçe artarak devam ettiğini vurguladı. söz konuyu cinayetlerden birinin Karaköprü ilçesine bağlı Akpıyar Mahallesinde 03 Aralık günü gerçekleştiğini anlatan Sürücü, şunları kaydetti:
''İnşaat mühendisiydi. Bahar Hezer, kadına yönelik şiddete karşı tek başına bir eylemde bulunarak video da çekmişti. Ancak aradan çok uzun bir zaman geçmeden kendisi de erkek kardeşinin şiddetine maruz kalmıştır.
Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yekta Hezer emniyetteki ifadesinde pişman olmadığını belirterek, "Bahar, beni deli olarak görüyordu. Sürekli bana 'Senin 46 raporun var. Git, psikiyatri doktoruna gözük. Sen delisin' diyordu. Tanrı'ya güveniyorum. İyi ki onu öldürdüm. Polis beni yakalamasaydı; ailemin diğer fertlerini de öldürecektim. Hiç pişman değilim" demiştir.
Her gün nerdeyse bir kadının katledildiği bu gerçeklik hükümet tarafından kadına yönelik katliamların ve erkek şiddetinin önlenmesi ve ortadan kaldırılmasına dönük politikalar üretilmediğinin göstergesidir. Aksine siyasetçilerin ve kamu görevlilerinin cinsiyetçi ve ayrımcı söylemleri, hükümet tarafından çıkarılan ve çıkarılmak istenen yasalar toplumda kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı artırmakta;hukuken uygulanan iyi hal indirimi, kararların caydırıcılığının olmaması, kadın katliamlarının meşrulaştırılması ve buna bağlı olarak da artarak devam etmesine hizmet etmektedir.''
SON 5 YILDA KAÇ KADIN CİNAYETİ YAŞANDI?
Sürücü, önergesinde Bakan Yanık'a şu soruları yöneltti:
''Bu bağlamda; Bakanlığınız Bahar Hezer’in cinayetinin takipçisi olacak mıdır?
Türkiye'de her gün neredeyse en az bir kadının öldürüldüğü göz önüne alındığında, kadın cinayetlerinin vardığı boyutu nasıl değerlendirmektesiniz?
Bahar Hezer’in katledilmesiyle bir kez daha gündemleşen silahların rahatlıkla temin edilmesine dönük, kadın cinayetlerinde çoğunlukla ateşli silahların tercih edilmesi de göz önüne alındığında ilgili bakanlıklarla ortak bir çalışma yapılması gündeminizde var mıdır?
Bakanlığınız tarafından kadın cinayetlerine ilişkin verilerin toplanmasına dönük bir çalışmanız var mıdır? Böylesi bir çalışmanız var ise Bakanlık verilerine göre son 5 yılda kaç kadın erkekler tarafından öldürülmüştür? Yine böylesi bir çalışmanız var ise veriler neden kamuoyuyla paylaşılmamaktadır?
Son 5 yılda kadın cinayeti işleyen kaç erkek ceza almıştır? Bu erkeklerden kaçı iyi hal indiriminden yararlanmıştır?
Bakanlığınız bünyesinde bu güne kadar kadına yönelik katliamların ve erkek şiddetinin önlenmesi ve ortadan kaldırılmasına dönük ne tür politikalar üretilmiştir?
Kadın cinayetlerinin ve erkek şiddetini önlenmesiyle ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmazken kadınların uzun mücadeleleri sonucu kazanılmış haklarının aleyhine erkek bakış açısıyla yapılmak istenen düzenlemelere destek vermenizin gerekçesi nedir?''
Yorumlar
Kalan Karakter: