Tüm Türkiye'de olduğu gibi Urfa'da da devam eden ekonomik kriz, vatandaşların giyim alışverişi yapmasını da engelliyor. Bununla birlikte şimdilerde ayakkabı tamircilerine yoğun talep var. Yenisini alamayan vatandaş, çareyi eskisini tamir ettirmekte arıyor.
Sıfırını almak çok zor
İşlerinin yoğun olduğunu söyleyen tamirci esnafları “Sıfırını almak çok zor. Biz de hasarlı ürünleri onarıyoruz, 2-3 yıl daha kullanılabilecek hale getiriyoruz. Çanta, kemer, ayakkabı, aklınıza ne geliyorsa her şeyi tamir ediyoruz” diyorlar.
Tabanı ve burnu yırtılmış onlarca ayakkabı var. Ayakkabı tamircisi bazı ayakkabıları göstererek, ‘Almaya kalksanız çifti en az 500 lira. Bunu alacak güç kalmadı’ diyor.
10 liraya bile pazarlık yapanlar var
Elinde tamir edeceği ayyakabıyı gösteren tamirci esnafı Faruk Bebe, “Burada 40 yıllık ayakkabı tamircisiyim.Devir ekonomi devri artık. Eskiden buraya ayakkabısını tamir etmek için getiren belli bir kesim vardı. Şu an o kesim bile artık ayakkabısını yaptıramıyor. Çünkü parası yok. Şimdide ayakkabısını bir zamanlar çöpe atan kesim sadece buraya gelip ayakkabısını yaptırnaya geliyor. Vatandaşın alım gücü çok düştü. Buraya ayakkabısını tamir etmek için gelip 10 liraya pazarlık yapanlarlar bile var. En ucuz astar hangisi ise onu istiyorlar. Yani kimse artık lüksü aramıyor. Benim yanıma genelikle dar kesimden vatandaşlarımız geliyor. İnanın parası olmadığı için ayakkabısını alamayan müşterilerim bile var. Ben kendilerini aramak zorunda kalıyorum" dedi.
Keşke şartlar böyle olmasa da herkes yenisini alabilse
“Yırtık ürünleri getirirken utananlar oluyor mu?” sorusuna ise tamirci esnafı Faruk Bebe şu yanıtı verdi: “Kimi utana sıkıla söylüyor. Mesela yırtık bir ayakkabı getiren kadına ben, ‘bunun maliyeti yüksek olacak’ dedim. ‘Abi benim şu an bunun yenisini alacak durumum yok, lütfen yapabildiğin kadar yap’ dedi. Keşke şartlar böyle olmasa da herkes yenisini alabilse” şeklinde konuştu.
Önceden ayakkabı tamirini insanlar ihtiyaç dışı yaptırıyordu
Önceden insanların ayakkabı tamiri ihtiyaçtan değil ayakkabılarına kıyamadığı için yaptırdıklarını, şimde ise uygulamanın değiştiğini belirten Faruk Bebe, "Önceden ayakkabı tamirini insanlar ihtiyaç dışı yaptırıyordu. Ayakkabısına kıyamıyordu, yaptırıyordu. Günümüzde ise birçok şeyin fiyatının aşırı artmasından tamir bir zorunluluk haline geldi" ifadelerini kullandı.
Ayakkabı fiyatları arttı: Çare tamirde
Gelen zamlar, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki hareketlilik, şimdi de ayakkabı tamiri dönemini başlattı. Urfa'da yenisini alamayan vatandaş eskisini utana sıkıla tamir ettiriyor.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: