Akraba evliliklerinin genetik hastalıklara yol açtığı uzun yıllardır tıp dünyasının konuştuğu konular arasında yer alıyor.
TÜİK verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla Türkiye'de 18 binin üzerinde akraba evliliği yaşandı. Bu evliliklerin en yoğun olduğu şehirler arasında %17,7'le Şanlıurfa başı çekiyor.
Son yıllarda sık sık gündeme gelen SMA ve benzeri kalıtsal hastalıklar akraba evliliklerinin yasaklanması konusunu bir kez daha gündeme getirdi.
Son yıllarda SMA vakalarındaki artış akraba evliliklerinin yasaklanması konusunu bir kez daha gündeme getirdi.
DOĞUŞTAN ANORMALLİKLERİN EN ÖNEMLİ NEDENİ AKRABA EVLİLİĞİ
Harran Üniversitesi'nde yıllarca Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı yapan merhum Prof. Dr. Himmet Karazeybek, bu konuya dikkat çeken bir yazısında şu çarpıcı değerlendirmeyi yapmıştı:
''Bölgemizde genellikle aile üyelerini bir arada tutmak amacıyla gerçekleştirilen akraba evlilikleri birçok sağlık sorunu beraberinde getirmektedir. Normal doğumlarda bebeğin sakat doğma ihtimali yüzde 1 iken, akraba evliliğinden olan çocuklarda bu risk en az 4 kat, bazı hastalıklarda ise 20 kata kadar artış gösterebiliyor. Doğuştan anormalliklerin en önemli sebebi akraba evliliğidir. Güneydoğu'da evli çiftlerin yaklaşık yüzde 35-40'ı amca çocuğu veya teyze çocuğuyla evlidir. Bu nedenle bölgede sakat ve zeka özürlü doğan çocuk sayısı dünya ortalamasının çok çok üzerindedir. Özellikle zeka geriliğine yol açan anormal doğumların tedavisinin mümkün değildir. ''
Yorumlar
Kalan Karakter: