Nihat Çiftçi'nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı 2016-2018 yılları arasında restore edildikten sonra tuzimin hizmetine sunulan, bir süre açık kaldıktan sonra kapatılan ve 6 Şubat 2023 tarihindeki depremde ağır hasar aldığı belirtilen Barutçuhanı eski kara günlerine geri döndü.
Türkiye'de en ender bulunan çok katlı hanlardan biri olan Barutçu Hanı son olarak Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı toplantılarına gündeme gelmiş,
Barutçu Hanı ve Şaban Hanı’nın tekrar açılarak Şanlıurfa turizmine kazandırılması konusu gündeme getirilmişti.
BARUTÇU HANI KADERİNE TERK EDİLMİŞTİ
Sadece Şanlıurfa’nın değil Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarından olan Barutçu Hanı, geçtiğimiz yıllarda adeta kaderine terk edilmişti. Yarım asırdan bu yana küçük işletmelerin bulunduğu han zamanla yıprandı. Tarihi dokusunu yitirmek üzere olan han, 2009 yılında yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara başlandı. Barutçu Hanı, yaklaşık 9 yılı bulan çalışmaların ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince 2018’de turizme kazandırıldı.
Türkiye’de sadece üç ilde bulunan çok katlı hanlardan biri olan Barutçu Hanı, milyon dolarlar harcanılarak aslına uygun restore edilip eski canlılığına kavuşturulmuştu. Ancak hem 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden hasar görmesi hem de kira sorunları nedeniyle tarihi hanın kapısına kilit vuruldu.
MECLİSTEN KARAR ÇIKTI
Yıllardır tartışma konusu olan Barutçu Hanı’nın ne zaman açılacağı birçok kesim tarafından merak ediliyordu. Eylül ayında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan önerge ile yeniden gündeme gelen Barutçu Hanı hakkında nihayet meclisten karar çıktı.
Meclis Komisyonu tarafından önerge üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, Reji Kilisesi ile Aziz Petrus ve Aziz Alypios Kilisesi’nin tanıtım çalışmalarının yürütülmesine karar verildi. Ayrıca, Barutçu Hanı'nın yeniden açılarak şehre kazandırılması ve Şaban Hanı’nın gerekli bakım ve onarım çalışmalarının yapılması için de harekete geçilmesi kararlaştırıldı.
Türkiye'de sadece İstanbul, Bursa ve Şanlıurfa'da bulunan çok katlı hanlardan birisi olan tarihi Barutçu Hanı, turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında restore edildi.
Klasik Osmanlı mimarisiyle 17. yüzyılda tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezlerinden Şanlıurfa'da tüccarlar tarafından kullanıldı.
2018 yılında turizme kazandırılan tarihi Han dönem içinde binlerce misafiri ağırladı. Şanlıurfa turizmine önemli katkılar da bulundu.
Fakat 6 şubat depreminde hasar gördü ve dükkan kiraların da tahsilat problemi yaşanınca bu devasa tarihi hanın kapısına kilit vuruldu.
Şimdi de bakımsızlıktan çürümeye başlamış ve madde bağımlılarının yuvası olmuş durumda.
Bu tarihi hanın tekrar turizme kazandırılması için harekete geçilmesi gerekiyor.
Valilikten yapılan açıklamada, “Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla konu ile ilgili olarak açıklama yapma ihtiyacı doğurmuştur. Diyarbakır ili Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesinde 21 Ağustos 2024 günü saat 20.50’de kayıp ihbarı alınan Narin Güran’ı arama çalışmaları, konusunda uzman personel ve teknik araçlarla yapılmış, aramalar esnasında yapılan tüm ihbarlar titizlikle değerlendirilerek ilgili mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. İcra edilen aramalar esnasında iddia edildiği gibi Jandarma personelinin ’üfürükçü’ tabir edilen şahıs veya şahıslarla herhangi bir görüşmesi söz konusu değildir. Yapılan asılsız ve maksatlı haberlerle ilgili olarak hukuki süreç başlatılacaktır” denildi.
İHA
Asayiş
Yayınlanma: 30 Ekim 2024 - 09:38
Güncelleme: 30 Ekim 2024 - 09:41
"Asılsız Narin Güran haberleriyle ilgili hukuki süreç başlatılacak"
Diyarbakır Valiliği, çeşitli internet haber sitelerindeki haberlere ilişkin, "İcra edilen aramalar esnasında iddia edildiği gibi jandarma personelinin ’üfürükçü’ tabir edilen şahıs veya şahıslarla herhangi bir görüşmesi söz konusu değildir. Yapılan asılsız ve maksatlı haberlerle ilgili olarak hukuki süreç başlatılacaktır” açıklamasını yaptı.
Asayiş
30 Ekim 2024 - 09:38
Güncelleme: 30 Ekim 2024 - 09:41