İlimizde 15 Mart 2023 tarihinde meydana gelen ve 17 kişinin hayatına mal olan sel felaketi sonrasında DSİ kent merkezindeki derelerde 'Taşkın Koruma Projeleri'ne start verilmişti. Ancak bu çalışmaların ağır ilerlemesi tepkilere yol açıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, yoğun yağışın beklendiği saatlerin öncesinde bunu gündem konusu yaptı.
Tanal, dün akşam incelemeleri sırasında vatandaşların da görüşüne başvurdu. Bir vatandaş, ıslah çalışmaları nedeniyle köprülerin kaldırıldığını, esnafın, mahalle sakinlerinin mağdur olduğunu, bariyer olmadığı için buralarda oynayan çocukların tehlike altında olduğunu söyledi.
Akpiyar deresinin geçtiği bölgede CHP İl Başkanı Ferhat Karadağ ve CHP Karaköprü İlçe Başkanı Rıdvan Çoban'la birlikte bir basın açıklaması yapan Tanal, Valiliğin, kuvvetli yağış ihtimaline karşı sel, su baskını ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği yönündeki duyurusunu anımsattı ve ''Şanlıurfa’daki kamu kurumlarının tedbirsizliği, ihmali, iş bilmezliği ne olacak?''diye sordu.
Tanal, açıklamasında şunları kaydetti:
''Bakın Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Karaköprü’deyiz. Akpiyar Mahallesi’nde 17 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 20 ay önceki sel felaketinden bu yana Karaköprü Deresi’ne yönelik gerekli tedbirlerin alınmadığını, dere yatağının düzeltilmediğini gördük. Olası bir kuvvetli yağışta yine istenmeyen hadiseler yaşanacaktır.
Ayrıca bölgede yeterli aydınlatma, uyarı sistemleri olmadığı için araçlar çukurlara düşebilir; çocuklar, yayalar kendilerini çukurda bulabilir.
Şanlıurfa halkının can ve mal güvenliğini korumak, tüm kamu kurumlarının görevidir.
Şehir merkezinden geçen Karaköprü Deresi’nden kaynaklı olası bir felaketten Şanlıurfa Valiliği de, DSİ de, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de, Karaköprü Belediyesi de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da, İçişleri Bakanlığı da, Tarım ve Orman Bakanlığı da, Cumhurbaşkanlığı da sorumludur.
Şanlıurfa Valiliği’nin kuvvetli yağış uyarısı, 15 Mart 2023 tarihinde yaşanan, 17 vatandaşımızın can verdiği sel felaketini bir kez daha hatırlattı.
İhmaller zinciri sonucu oluşan risklerin bedelini hemşerilerimiz ödemek zorunda kalmıştı.
Bu bağlamda, Devlet Su İşleri (DSİ), Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili ilçe kaymakamlıkları, Karaköprü Deresi, Karakoyun Deresi ve Cavsak Deresi gibi risk oluşturan bölgelerde ıslah çalışmalarını ivedilikle tamamlamakla yükümlüdür.
Anayasa’nın 17. maddesi, herkesin yaşam hakkını ve maddi-manevi varlığını koruma altına alırken, 57. maddesi ise çevre düzenlemesini kamu yararını gözeterek gerçekleştirmeyi devletin temel görevlerinden biri olarak tanımlar.
Ayrıca, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, yerel yönetimlerin halkın can ve mal güvenliğini sağlama sorumluluğunu açıkça belirtiyor.
Bu nedenle, sel ve taşkın riskine karşı alınması gereken önlemlerin geciktirilmesi, doğrudan bu kurumların sorumluluğunda olup, oluşabilecek zararların da bu ihmaller çerçevesinde değerlendirileceği açıktır.
Şanlıurfa’da 17 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği sel felaketinde sorumluluğu ve ihmali bulunan kurum yetkililerine karşı hukuk mücadelemiz sürüyor.
Bundan sonra da görevini yerine getirmeyenlerle ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı ilan ediyoruz!''
Zübeyde Yavuztürk
Siyaset
Yayınlanma: 18 Kasım 2024 - 11:19
Güncelleme: 18 Kasım 2024 - 12:03
Sel kapıda, can güvenliği risk altında
CHP Şanlıurfa Milletvekili Tanal, CHP İl Başkanı Karadağ ve Karaköprü CHP İlçe Başkanı Çoban'la Akpiyar deresindeydi. Tanal, dere ıslah çalışmalarının ağır ilerlemesini eleştirdi, yetkilileri uyardı:: ''Sel ve taşkın riskine karşı önlemlerin geciktirilmesi, doğrudan ilgili kurumların sorumluluğunda olup, oluşabilecek zararlar da bu ihmaller çerçevesinde değerlendirileceği açıktır''
Siyaset
18 Kasım 2024 - 11:19
Güncelleme: 18 Kasım 2024 - 12:03