Yer altı su kaynaklarının tükenmesini engellemeyi amaçlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılından itibaren Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu 11 ilde mısır ekimini azaltacak bir karar aldı. Tarımsal üretimin planlanması çerçevesinde her yıl farklı bir ürün ekimi sağlanarak münavebe (ekim nöbeti) uygulamasına gidilecek ve 4 yılda bir aynı tarlaya bir kez mısır ekilebilecek. Ayrıca suyu az tüketen ürünleri tercih eden çiftçilere ilave su desteği sağlanacak.
Su kısıtı olan havzalar arasında yer alan Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde münavebeye uygun üretime ilave destek ödenecek. Buna göre, Temel ve Planlı Üretim Desteklerine ilave su kısıtı desteği ile birlikte çiftçinin mazot ve gübre maliyetinin tamamı karşılanacak.
VİRANŞEHİR'DE MISIR EKİMİ YAPAN ÇİFTÇİ DESTEK ALAMAYACAK
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, bu konuda şu açıklamayı yaptı:
"Çiftçiler arasında mısır ekiminin yasaklandığına dair bir yanlış anlaşılma var ancak böyle bir durum söz konusu değil. Sadece su kısıtlaması uygulanan bölgelerde, su seviyelerinin çok derinlere indiği yerlerde, mısır ekimini sınırlamak amacıyla bir önlem alınmıştır. Mısır ekiminin yasaklanması gibi bir durum yok. Bu uygulama, yer altı su kaynaklarını koruma amacını taşımaktadır ve sadece su kısıtı olan bölgelerde geçerlidir.
Çiftçiler bu bölgelerde mısır ekimi yapabilecek ancak destek alamayacak. Tarım il ve ilçe Müdürlükleri, ziraat odaları olarak çiftçileri daha verimli ürünlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Su kısıtı seçilen Şanlıurfa/Viranşehir'de mercimeğe destek verilmektedir''
Baraj Gazetesi
Ekonomi
Yayınlanma: 10 Aralık 2024 - 12:12
Güncelleme: 10 Aralık 2024 - 16:33
Urfa'da Mısır'a kısıtlama getirildi
Yeraltı suyu çok derinlere inen bölgeler 'su kısıtı havzaları' olarak belirlenirken, Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu illerde mısır ekimine kısıtlama getirildi. 11 il ve 52 ilçede münavebeye uygun ekim yapan çiftçiler ödüllendirilecek, yapmayan çiftçiler ise desteklerden yararlanamayacak.
Ekonomi
10 Aralık 2024 - 12:12
Güncelleme: 10 Aralık 2024 - 16:33