Siverek-Kahta karayolu 31. kilometresinde yol çalışmaları sırasında ''Bazalt Sütunlar''a rastlandı. Söz konusu bazalt sütunların yol çalışmalarında kullanılması bilim insanları tarafından 'Vahim bir durum' şeklinde yorumlanıyor.
Bazalt sütunlarının jeomiras özelliğinde olması ve turizm potansiyelinin geliştirilmek istendiği bir bölgede yer alması nedeniyle acilen koruma altına alınması büyük bir önem arzediyor. Bu görüşü paylaşan Harran Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, yetkililere çağrıda bulundu.
DOĞAL MİRASA SAHİP ÇIKALIM
Şahinalp, yaklaşık olarak 2 milyon yıl önce oluşmuş olan Karacadağ Volkanizmasının nadir ürünlerinden biri bazalt sütunların jeomiras ve jeoturizm açısından hayli önem arz ettiğini şu sözlerle anlattı:
''Aynı oluşumları UNESCO Global Jeoparkı olan Kula-Salihli Jeoparkı’nda görmek mümkündür ve burada koruma altına alınarak hem doğal mirasa sahip çıkılmış hem de turizme kazandırılmıştır.
Bazalt sütunlarının ortaya çıktığı alanın lokasyonuna bakıldığında, Takoran Vadisi’ne 18, Nissibi Köprüsü’ne 8 km ve Nemrut Dağı’na 40 km mesafede yer almaktadır. Dolayısıyla başta Takoran Vadisi olmak üzere turizm potansiyeli geliştirilmek istenen ve Şanlıurfa turizminde önemli bir yere sahip olan bir alanda yer almaktadır.
YOL ÇALIŞMALARI DURDURULMALI, KARAYOLLARI YETKİLİLERİ VE
BİLİM İNSANLARI BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETMELİ
Bazalt sütunlarının jeomiras özelliğinde olması ve turizm potansiyeli geliştirilmek istenen bir alanda yer alması nedeniyle acilen koruma altına alınması büyük bir önem arz etmektedir.
Bu bağlamda yol çalışmasının durdurularak jeoloji, coğrafya, turizm alanlarından bilim insanları ile Şanlıurfa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Karayolları bölge müdürlüğünden yetkililerin bir araya gelerek bir an önce çözüm üretmesi önem arz etmektedir.''
Sanat Tarihçisi Cihat Kürkçüoğlu da, Şahinalp'in bu çağrısına destek vererek, bu önemli tabiat varlığının Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilerek, mutlaka koruma altına alınması gerektiğini dile getirdi.
Fethi Yavuztürk
Gündem
Yayınlanma: 04 Eylül 2024 - 09:37
Güncelleme: 04 Eylül 2024 - 10:48
Urfa'nın tabiat varlığı yok edilmesin, korunsun
Siverek-Kahta karayolu çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ''Bazalt Sütunlar'' yol çalışmasına kurban ediliyor. Bu konudaki haberlerin medyada yer almasından sonra çalışmalar bir günlüğüne durduruldu. HRÜ'den Coğrafyacı Prof.Dr.Mehmet Sait Şahinalp, söz konusu bölgenin acilen koruma altına alınması gerektiğini dile getirdi.
Gündem
04 Eylül 2024 - 09:37
Güncelleme: 04 Eylül 2024 - 10:48